RABİA YILMAZ / [email protected] / @rabiaylmaz

İstanbul'un kuzeyini ranta açması ve yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tepki çeken 3'üncü Köprü için alınan kamulaştırma kararı tartışılmaya devam ediyor. 3'üncü Köprü için alınan kamulaştırma kararınının hukuksuz olduğunu belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden Mücella Yapıcı, ''Kamulaştırmalar siyasetin, iktidarın ve sermaye grubunun ihtiyaçları yönünde yapılıyor'' diye konuştu.

'Karar hukuksuzdur'

Kamulaştırmanın uygun koşullarda gerekli olduğunu, ancak 3'üncü Köprü için alınan kararın hukuksuz olduğunu belirten Mücella Yapıcı, ''Köprünün yapım aşamasında söylenen şey şuydu: Asla çıkışları olmayacak, orada yapılanmaları teşvik etmeyecek, çevre yolları da bölgeyi tahrip etmeyecek ve tünellerle geçilecek deniyordu. Fakat ne yazık ki; fiiliyat öyle olmadı. Kavşak noktaları inşa ediliyor ve bu kamulaştırmalar da bu çıkışlara ait. Bu çıkışlarda gösteriyorki; 3. köprü bizzahiti kendisi, bizimde söylediğimiz gibi İstanbul'un kuzeyinde korkunç bir yapılaşma baskına neden olacak. Ormanlarda ve yetersiz olan su havzalarında yeni imar rantlarına ve yapılaşma baskına yol açacak'' diye konuştu.

'Katliam ve gasp'

Kamulaştırılacak alanların daha önce belirlenmiş olması gerektiğini belirten Yapıcı şunları söyledi: ''Kamulaştırmaların yaratacağı felaketler çerçevesinde İstanbul'un kamusal yararını savunma imkânı olabilirdi ya da insanların kamulaştırmalara itirazları olabilirdi. Burada önce fiiliyat yapılıyor daha sonra kamulaştırmalar yapılıyor. Bu son derece hukuksuz, oldu bittiye getirilen, hiçbir hukuk, doğa, tarih tanımaz bir planlama hatta planlamama anlayışı. Siyasetin, iktidarın ve sermaye grubunun ihtiyaçları yönünde yapılan planlanlamalar. Hem ormanlar katlediliyor, hem insanların malları mülkleri gaspediliyor.''

'Su havzaları bitti'

1'inci ve 2'ci Köprü'nün yapımında da yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uzmanların uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Yapıcı, ''O dönemde bizlerde yazdığımız raporlarda belirttik. Projeye dahil edilen Sultanbeyli, o dönem köydü. Köprü inşaatlarının İstanbul'un orman ve su kaynaklarını yapılaşmaya açacağını söylemiştik. Şuanda İstanbul'da bütün su havzaları bitti'' dedi.

3'üncü Havalimanı'nın 3'üncü Köprü'ye müşteri sağlamak olduğunu ifade eden Yapıcı şunları söyledi: ''3. köprünün ilk etkisi 3. havalimanıdır. 3. havalimanı 3. köprüye müşteri temin etmek için yapılmış bir havalimanı. 'Asla çıkış yapmayacağız, yol transiz olacak' sözlerinden vazgeçerek, geçişleri artırmak için her yerden kavşak yaparak köprüyü kent içi ulaşımına bağlıyorlar. Bu kamulaştırmalar işletmecinin parasını sağlamak ve müşteri temin etmek için halkın arazisini gasp etmektir. Havasını, suyunu, nefesini, malını mülkünü gasp etmektir. Mega projeler ekonominin açığını kaybetmek için hayata geçiriliyor. Çok ciddi zararlarını göreceğiz.''

6 ilçede kamulaştırma

Bakanlar Kurulu, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) projesi kapsamında İstanbul'da bazı bölgelerde kamulaştırma yapması için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne (KGM) izin verdi. Geçen ay resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre KGM, İstanbul'da Başakşehir, Beykoz, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik ve Çekmeköy bölgelerinde yer alan bazı mahalle ve köylerdeki parsellerde otoyol ve bağlantı yolları inşası için kamulaştırma yapacak.

***

Kentin nefesini kesecekler!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanları arasında yer alan eski EGO hangarları parseline içinde otel, konut, AVM, okul, kamu yapısı, yer alan yüksek katlı yapılaşma için düğmeye bastı. ÇED sürecinin başlatıldığı projeyi değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, “Bu projenin özü AOÇ ve AKM alanlarının “katli vaciptir” kararıdır. Kentin nefesini kesecekler. AOÇ ve AKM arazileri talan edilecek. Buna izin vermeyeceğiz dava açacağız” diyerek tepki gösterdi.


Kaynak: Birgun.net