Kamuda çalışan 740 bin taşeron işçisinin uzun zamandır beklediği kadro açıklaması sonunda geldi. Başbakan Davutoğlu, yalnızca 'asıl işlerde' çalışanları değil, kamudaki tüm taşeron işçilerini kadroya alacaklarını açıkladı. Yapılacak düzenlemenin içeriği, kadronun niteliğinin ne olacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı. Yıllardır taşeron sistemine karşı mücadele yürüten Dev Sağlık-İş Sendikası’nın Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bu kararın işçilerin ve sendikaların yıllardır yürüttüğü mücadelenin bir sonucu olduğunu belirterek, “Geç kalmış bir düzenleme. Taşeron çalışma sistemi tümüyle kaldırılmalıdır” dedi.

‘Tek işçi kalmayacak’

Önceki gün yapılan ve 11 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili beklenen açıklama, dün Başbakan Davutoğlu’ndan geldi. Hükümet yetkilileri daha önce kamuda çalışan 740 bin taşeron işçisinden yalnızca ‘asıl işlerde’ çalışan 100-150 bininin kadroya alınacağını açıklamıştı. Davutoğlu, yardımcı işlerde çalışan taşeron işçilerinin de kadroya alınacağını, tek bir işçinin dışarıda kalmayacağını söyledi.

AKP’nin dünkü grup toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Seçim vaatlerimizde, asil işlerde çalışanları kamuya alacağımızı vurgulamış ve bunu açıklamıştık. Bu sözümüzü yerine getirecek çalışmaları tamamladık, dün gece neredeyse saat 12.00'ye kadar süren çalışmalarda nihai noktaya geldik. Böylelikle asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz, hayırlı olsun. Ayrıca vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen adalet ve eşitlik gereği vatandaşlarımızın beklentilerini de göz önünde bulundurarak bir karar daha aldık. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de müjdeli bir kararımızı bütün vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl işi olsun ister yardımcı işi olsun dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah.

1 Kasım şartı

Önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunacağımız yasa tasarısıyla kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde sürekli olarak çalışıp emeklilik hakkını elde etmemiş olanları da kamuya alacağız. Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretleriyle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. 1 Kasım'dan önce kamuda alt işveren yanında çalışmaya başlamış olup halen çalışmaya devam eden kardeşlerimiz bu haktan yararlanacak. Bu süre içinde herhangi bir suiistimale de izin vermeyeceğiz. Belediyeler ve il özel idarelerinde alt işveren yanında çalışanlar ise mahalli idareler tarafından kurulacak şirketlerde istihdam edilecek."

***

Çerkezoğlu: ‘Bu adım çoktan atılmalıydı’

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Davutoğlu’nun açıklamasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Taşeron sorununun nasıl bir kanayan yara olduğu herkes tarafından biliniyordu. Bu nedenle son seçimlerde hem iktidar, hem muhalefet partilerinin vaatlerinin başında taşeron işçilerine kadro yer alıyordu. Bu çalıştırma biçiminin yasa dışı olduğu da sayısız yargı kararıyla netleşmiş durumdaydı. Yıllardır Karayollarında, hastanelerde çalışan taşeron işçilerinin lehine verilmiş çok sayıda yargı kararı var. Buna karşın bir adım atılmadı.

Gelinen nokta, artık bir adım atmayı zorunlu kılıyordu ve bu açıklama geldi. Ama biz halen Çalışma Bakanlığı bürokratlarından konuyla ilgili bilgi alabilmiş değiliz. Bakanlığa henüz bir bilgi ulaşmadığını öğrendik, dolayısıyla kadro sözünün gerçek karşılığının ne olduğunu şu aşamada bilmiyoruz. İşçi kadrosu mu verilecek, memur kadrosu mu, 4/C mi, nasıl bir düzenleme yapılacağı yönünde somut bir bilgimiz yok.

Ama şu net ki, atılan bu adım, taşeron işçilerinin ve sendikalarımızın yıllardır vermiş olduğu mücadelenin bir sonucudur ve çok geç kalmış bir karardır. Bugüne kadar yargı kararlarının uygulanması, binlerce insanın taşeron adı altında yasadışı ve kölelik koşullarında çalıştırılmasının önüne geçilmesi gerekirdi. Ümit ediyoruz ki artık bu hukuksuzluk son bulur. Hem özel sektörde hem kamuda taşeron çalıştırmanın tümüyle yasaklanmasını, tüm taşeron işçilerinin ayrımsız kayıtsız şartsız kadroya alınmasını istiyoruz. Taşerona bile rahmet okutacak Özel İstihdam Büroları düzenlemesine ise izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”

Kaynak: Birgun.net