BURCU CANSU
Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) geçici sözleşmeli personel olarak çalışan BES Antalya Eğitim Ve Örgütlenme Sekreteri Güven Türkay, 10 Ekim katliamı sonrası sosyal medya hesabında “Arkadaşlarımızı katleden bir devletin kurumunda çalışmaktan hicap duyuyorum. Sorumlular kıs kıs gülerken çaresizlik daha da acı veriyor” paylaşımında bulundu. Türkay, bu paylaşımından yaklaşık 6 ay sonra Başbakanlık Genelgesi gerekçe gösterilerek işine son verildi.

"İnsani tepkimi gösterdim"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları” hakkındaki genelgesinin ardından açılan sayısız adli ve idari soruşturma sürerken ilk işten çıkartma da yaşandı. Genelgeye dayanarak işten çıkartılan Güven Türkay, 10 Ekim’deki Barış Mitingi’ne ‘’angarya’’ olarak çalıştırıldığı için yetişemediğini anlattı. Türkay, Türkiye’nin en büyük sivil katliamında arkadaşlarını yitirdiğini belirterek, ‘’İnsani tepki olarak 12 Ekim’de Facebook hesabımdan ‘Arkadaşlarımızı katleden bir devletin, kurumunda çalışmaktan hicap duyuyorum. Sorumlular kıs kıs gülerken çaresizlik daha da acı veriyor’ paylaşımında bulundum’’ dedi.

Talimatla gelen soruşturma
Bu paylaşımından yaklaşık altı ay sonra yayımlanan Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında Genelge gerekçe gösterilerek kurum idaresi tarafından ‘suçlu’ ilan edildiğini bildiren Türkay, BirGün’e şunları anlattı:

“Zira genelge, kurum amirine ‘savcı’ görevi vermiş. Kurum amiri olan TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, ‘sözlü talimat’ aldığını üzgün olmasına rağmen bu talimatları uygulayacağını şahsıma iletti. Sözlü talimatları veren ve siyasi baskı yapanların sendikal çalışmalarımdan rahatsız oldukları, ipimi çekecekleri şahsıma söylendi. Genelge ile ilgili olarak yazılı savunmam istendi. Savunmayı verdikten hemen sonra idari soruşturma başlatıldı.

İdari soruşturmada muhakkik olarak atanan Ali Çetin eski imam. Ali Çetin, ‘seninle aynı ideolojiyi benimsemiyorum’ diyerek soruşturma başlamadan tarafsız olmadığını belli etti. ‘Boynumuz kıldan ince’ diyerek talimatlara göre hareket edeceğinin mesajını verdi.”

Güven duygusunu sarsacak davranış!
‘Hizmet içinde görevin gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak’ suçlamasıyla savunmasının istendiğini belirten Türkay, “Savunmayı verdikten sonra 8 Nisan’da memuriyetten atıldım” dedi.

‘’AKP Genel Merkezi’nin direktifleriyle hareket eden TÜİK idarecileri Memur Sen üye ve temsilcilerini kayırıyor’’ diyen Türkay, şunları söyledi:

“Antalya Bölge müdürlüğünün performans değerlendirmesinde başarısız olan Memur Sen üye ve temsilcisinin ‘emsallerine göre başarılı’ denilerek maaşlarında yüzde 5 artış yapılırken, performans kriterlerine göre en başarılılar arasında olmama rağmen kapsam dışı bırakıldım. İktidarın şubesi gibi çalışan idareciler, AKP’ye muhalif tüm kamu emekçileri hakkında soruşturma açarak cezalandırmak istemektedir. Birçok KESK üyesi arkadaşımız, bu soruşturmalar ile karşı karşıyadır. Güvencesiz çalışmaktan dolayı en zayıf halka olarak görüldüğüm için işime son verildi.”

Kaynak: Birgun.net