Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlığın alacaklarını yeniden yapılandırması konusunda yapılan düzenlemenin detaylarını açıkladı. Kanun kapsamında 6,3 milyon kişinin vergi borcu yeniden yapılandırılabilecek. 2011'den önceki döneme ait 50 liranın altındaki vergi borçları silinecek. Kamuoyunda eleştirilerin odağındaki Varlık Barışı da düzenlemede yer alacak.

Haziran 2016 ve önceki borçları kapsıyor
"Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" hakkında Maliye Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Ağbal, yurttaşların kanundan yararlanmak için ekim sonuna kadar müracaat edebileceğini belirtti. Ağbal, "Ekim sonunu beklemeyin. Bir an önce gelin, başvurun, vergiyle ilgili sorunlarınızı çözün, işinize gücünüze bakın" dedi. Ağbal, yapılan yasal düzenlemenin 2016 yılının haziran ayı ve öncesini kapsadığına işaret ederek, "Herhangi bir vatandaşımızın bu senenin haziran ayı ve önceki döneme isabet eden bir borcu varsa bu kanun hükümlerinden yararlanacak. Dolayısıyla geçen ay yani temmuz ayı, bu kanun kapsamına dahil değildir. Bu şekilde yeniden yapılandırılacak alacakları vatandaşlarımız öderlerse, yani alacağın aslını öderlerse, bu alacak aslına bağlı olarak geçmişte hesap ettiğimiz, gecikme faizi ve zammını almaktan vazgeçiyoruz" diye konuştu.

Kanunda yer alan düzenlemeler arasında dikkat çeken maddeler şöyle:

Öğrenim Kredisi borcuna düzenleme
*Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alınıp ödenemeyen 1,4 milyar lira öğrenim kredisi borcuna daha düşük tutarlarda ödeme imkânı getiriliyor. Belediyeye ait olan borçlar, Emlak Vergisi Borçları ve Çevre Temizlik Vergisi de yapılandırma kapsamında. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin Tarım Bakanlığı'ndan aldığı kredilere 5 yıllık taksitlendirme yapılacak. Süre içinde herhangi bir faiz alınmayacak.

*Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmayan yurttaşlar 4 aylık süre içinde gelir testine başvururlarsa asgari ücretin 1/3'ünden az çıkarsa bütün sağlık sigortası primleri silinecek.

*Her türlü vergi borcuna taksitle ve daha az tutarda ödeme imkânı getirildi.

MTV borcunda yeni dönem
*Gelirini tam olarak beyan etmeyen yurttaşların yapacakları matrah artırımı pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirilecek.
*3,9 milyon yurttaşın Motorlu Tüketim Vergisi borcuna düzenleme geliyor. Gecikme faizinde indirime gidiliyor.
*Askerlik, seçim, nüfus para cezaları gibi cezalar da kanun kapsamına giriyor. Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalara taksitle ödeme seçeneği getiriliyor.

'Varlık Barışı' da kanuna girdi
Yasayla özellikle vatandaşların yurtdışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirmelerinin önünü açtıklarını, yurtiçinde sahip oldukları varlıkları da işletmelerine kaydetmelerine olanak sağladıklarını anlatan Ağbal, "Bu Varlık Barışı düzenlemesi önümüzdeki dönemde Türkiye'ye önemli miktarda kaynak getirilmesine sebep olabilecek bir düzenlemedir" şeklinde konuştu.

***

‘Sosyal güvenlik ve vergi reformu şart’

Bakanlığın kararını değerlendiren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, düzenli bir vergi reformuna ihtiyaç duyulduğunu ve yapısal reformların geciktikçe, devletin bu vergi aflarıyla beklediği gelire kavuşamayacağını belirtti.

Yasaya eklenen Varlık Barışı’nın, aslında bir barış değil, devlet eliyle kara para aklama işlemi olduğunu söyleyen CHP’li Arslan, 2 yılda bir çıkarılan vergi affının ekonomideki kötü gidişatın belirtisi ve maliyede vergi reformunun yapılamadığının göstergesi olduğuna dikkati çekti. Arslan, acil bir sosyal güvenlik ve vergi reformu başlatılmazsa, aflarla kanunun amaçladığı gelirin elde edilemeyeceğini söyledi.

2014 Af Yasası ve sonrası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Arslan, “2014 Af Yasası öncesinde kamu alacağı 99 milyardı, şimdi 157 milyar lirayı aştı. 2014’te vergi alacağı 67 milyar, SGK payı alacağı 32 milyar liraydı. 2015’te vergi alacağı 90 milyar, SGK payı alacağı 67,7 milyara çıktı” dedi.

Daha önce Maliye Bakanı’na yurtdışındaki paraların getirilmesiyle ilgili olarak belirli bir süre sonra paranın çıkışında vergi alınması gerektiğini, böylece ekonomiye daha iyi bir şekilde kazandırılacağını belirttiğini hatırlatan Arslan, bu önerisinin dikkate alınmadığını vurguladı.

BirGün Ankara

***

2013’te 100 bin TL borcunuz olsun...

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın uygulamaya yönelik verdiği örnek şöyle:
“Vatandaşımızın birisinin, Şubat 2013 döneminden ödemesi gereken 100 bin lira borcu olduğunu düşünelim. Aradan 3 yıl geçmiş. Her ay Maliye yüzde 1,40 faizi eklemiş, yüzde 16,80 gecikme zammı eklemiş. Bugün bu borcu ödese, 100 bin lira olan tutar, 154 bin 400 liraya çıkmış. Bu kanun çıkmasa, yüzde 50 daha fazla ödemeniz gerekiyor. Eğer bu vatandaşımız gelip müracaat etse, 154 bin 400 liranın, 54 bin 400 lirasını tamamen kaldırıyoruz, gecikme zammı almayacağız. Bunun yerine Yurt İçi ÜFE oranında hesaplayacağız. Bu hesabı şu andaki gerçek rakamlar üzerinden yaptığımızda, vatandaşın ödeyeceği gecikme zammı tutarı 18 bin 960 liraya iniyor. Dolayısıyla burada devlet olarak 35 bin 440 liranın tahsilinden vazgeçiyoruz, bu son derece önemli. Yani gecikme zammının neredeyse üçte ikisinden vatandaş kurtuluyor.”

Kaynak: Birgun.net