Samsun’da, taşeron işçisi İlter N., yaşadıkları sıkıntılar nedeni ile çalıştığı şirketi Başbakanlığa şikâyet etti. İlter N. BİMER başvurusunda, soruşturma için gelen müfettişlerin de görevini yapmadığını “Müfettiş geliyor, yedirip içirip yolluyorlar” sözleri ile anlattı. Taşeron firma, kendilerini BİMER’e şikâyet ettiği için İlter N.'yi işten attı. İş Mahkemesi, İlter N.'yi haklı buldu. Ancak, Yargıtay, “İşverene sataşma ve hakaret var” diyerek yerel mahkeme kararını bozdu. İlter N. bu kez AYM’ye gitti. AYM, ‘İfade özgürlüğü ihlal edildi’ diyerek işçiyi haklı buldu; gereğinin yapılması için dosyayı Yargıtay’a gönderdi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yer alan kararlarından biri, taşeron firmada kaloriferci olarak çalışan İlter N.'ye
ilişkin.

BİZİ DÜŞÜNEN YOK

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, kararda yer alan bilgilere göre, İlter N. TEİAŞ 10. İletim Tesis İşletme Grup Müdürlüğü’nde taşeron firmaya bağlı çalışıyor. Bir grup arkadaşı ile yaşadıkları sıkıntıları, kendi girişimleri ile çözemeyince Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurmaya karar verdi. 5 Eylül 2012 günü BİMER’e yaptığı başvuruda, hem taşeron firmanın hem idarenin kendileri ile ilgilenmediğini anlattı. Hem maaş hem sigorta ile ilgili sorunlar yaşadığını anlattı. Başvurusunda özetle şunları yazdı: “Sigorta ödenmiyor. Yapılan şartname tamamen idare ve taşeron firmayı koruyor bizi ise düşünen yok. Şartlarımızı iyileştireceklerine aksine kötüleşiyor. Bir de, başka TEİAŞ ve EÜAŞ da bizim gibi çalışanlar bizden fazla alıyor.

MÜFETTİŞLERİ YEDİRİP İÇİRİP YOLLUYORLAR

Müfettiş geliyor yedirip içirip yolluyorlar. Bize baktıkları yok. Biz şikayet edersek tehdit ediyorlar. Bizi tamamen amele yerine koyuyorlar. Lütfen şurada 2 ay kaldı, lütfen erken cevap yazınız.”

İlter N.'nin şikayetinden 51 gün sonra, çalıştığı taşeron firma devreye girdi. Şirket, iş sözleşmesini feshetti. İlter N. bu kararı yargıya taşıdı. Dava, Samsun 2. İş Mahkemesi’nde açıldı. Mahkeme, şirketi haksız buldu. Yapılan, fesih sözleşmesinin geçerli olmadığını hükmetti. Şirket avukatı bu kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini Yargıtay 7. Hukuk Dairesi yaptı. Yargıtay, 1 Temmuz 2013 tarihli kararında, ‘Haklı fesih şartları oluştu” diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, kararında, BİMER başvurusunda şirkete yönelik sataşma ve hakaret olduğunu işaret etti.

'İŞVERENE HAKARET EDİLDİ' DENİLDİ

Kararda, “Müfettiş geliyor, yedirip içirip yolluyorlar. Bize baktıkları yok. Biz şikâyet edersek tehdit ediyorlar. Bizi tamamen amele yerine koyuyorlar. Şeklindeki beyanlar işverene yönelik hakaret ve sataşma içermektedir. Bu duruma göre fesih haklı nedene dayalıdır” denildi.

AYM: ŞİKAYET ETTİ DİYE İŞTEN ATILAMAZ

İlter N. Yargıtay’dan aldığı olumsuz karar sonrası AYM’ye gitmeye karar verdi. Davanın görüldüğü iş mahkemesi aracılığı ile AYM’ye başvurdu. AYM’nin oy birliği ile alınan kararında İlter N.'nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi. Kararda şirketi şikâyet ettiği için işten atılmasını, ifade özgürlüğünün ihlali saydı. AYM, dosyanın yeniden ele alınması için, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’ne göndermesine karar verdi.

Kaynak: Birgun.net