Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) üç aylık artışın ardından tekrar azalma eğilimine girmesinin, darbe girişimi sonrası ekonominin hızla normalleşme sürecine girdiğinin önemli bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Ağustos ayında TÜFE'nin piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,29 oranında azaldığını hatırlatan Elvan, yıllık TÜFE artış hızının da beklentilerin üzerinde düşüş gösterdiğini ifade etti.Elvan, "Üç aylık artışın ardından TÜFE’nin tekrar azalma eğilimine girmesi hain darbe girişimi sonrası ekonominin hızla normalleşme sürecine girdiğinin önemli bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

TÜFE’deki azalmada en önemli etkenlerin özellikle sebze ve meyve fiyatlarıyla, giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki gerileme ile döviz kurunun istikrarlı seyri olduğuna dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti:

"Haziran ve temmuz aylarında gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artışlar sonrasında ağustosta bir düzeltme hareketi ve azalma gözlenmektedir. Eğitim-öğretim yılının yaklaşması nedeniyle eğitim harcamalarındaki artış fiyatlara yansımış, yüzde 2,6 artış kaydedilmiştir. Eğitim fiyatlarında yıllık artış yüzde 9,18’e yükselmiştir. Diğer taraftan alkollü içecek-tütün fiyatlarında aylık yüzde 3,44 artış olmuştur. Bu iki gösterge enflasyondaki düşüş hızını yavaşlatmıştır. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) de ağustosta yavaşlama söz konusudur. Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I endekslerinde 2016 şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi ağustosta da devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma ihtimalini artırmaktadır."

ANKA

Kaynak: Birgun.net