HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

AKP’nin 1 Kasım’da ulaştığı sözde ‘istikrar’ yüzlerce taşeron işçisini işsiz bıraktı. Kamuda çalışan taşeron işçilerine kadro vadeden AKP’nin tek başına iktidar olmasının ardından, kadroya alınmayı bekleyen 1192 ASKİ işçisi, daha sözleşmeleri bitmeden kendilerini kapının önünde buldu.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) güvenlik işlerini yapan Çam Güvenlik çalışanı 1192 işçi, 7 Haziran seçimlerinden önce dört ay süreyle işe alınmıştı. İşçiler, seçimlerin sonucunda AKP’nin tek başına iktidarını kaybetmesi üzerine başlayan koalisyon görüşmeleri sırasında, 40 gün boyunca işsiz kaldı. AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından AKP erken seçim kararı alınca, işçiler ağustosta bir yıllık sözleşme ile yeniden işe alındı.

Nöbete başladılar

1 Kasım öncesi seçim kampanyasında ‘zorunlu’ olarak AKP mitinglerinde görev yapan taşeron işçileri, AKP’nin tek başına iktidar olması ve Başbakan Davutoğlu’nun ‘1 Kasım’dan önce çalışmaya başlayan kamudaki tüm taşeron işçilerinin kadroya alınacağı’ yönündeki açıklamasının ardından kadroya alınmayı bekliyordu. Ancak işçiler, telefonlarına gönderilen mesajlarla, daha sözleşmeleri sona ermeden yeniden işsiz kaldıklarını öğrendi. İşçilere sözleşmelerinin feshedildiği ve 6 Mayıs itibariyle işlerine son verileceği bildirildi. Tebligat imzalatılmak istenen işçiler, bunu kabul etmeyerek güvenlik şirketinin önünde nöbet tutmaya başladı.

‘AKP bizi kullandı’

Seçim döneminde AKP tarafından kullanıldıklarını ifade eden işçiler, BirGün’e konuştu. 1 Kasım seçimlerinden önce imzaladıkları bir yıllık sözleşmelerinin dolmasına 4 ay kala işten atıldıkları için şaşkın olduklarını belirten işçilerden K.C., “Bir ay öncesinde Başbakan grup toplantısında, taşeron işçilerine kadro verileceğini söylemişti. Kadro beklerken işsiz kaldık. AKP oy ve seçim çalışması için bizi kullandı. Daha önce işten atılan arkadaşlarımızla birlikte sayımız 2 bin oldu” dedi.

Maaş bordrolarında 2 bin 500 lira yazmasına karşın aylarca 2 bin lira aldıklarını söyleyen K.C., “Buna rağmen çalışmayı sürdürüyorduk. Artık ya birlik olup sesimizi duyuracağız ya da koyun sürüsü gibi dağılacağız” diye konuştu.

‘Güvenmek suç mu?’

AKP’nin kendilerine verdiği kadro sözünü tutmasını isteyen işçi C.G. ise şunları söyledi: “1 Kasım seçimlerinden önce çalışmaya başlayan taşeron işçilerinin mağdur edilmeyeceğine, kadroya alınacağına yönelik verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Çok sayıda arkadaşımız bu işe güvenerek düğün-nişan yaptı, ev dizdi. Hepimiz yarı yolda kaldık. AKP’ye güvenmek suç mu? Zorunlu olarak AKP’nin seçim çalışmalarına katıldık, kendi araçlarımızla cebimizden paralar harcadık. Sonucunu şimdi görüyoruz!”

Kaynak: Birgun.net