ZEYNEP KURAY / [email protected]

Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla başlayan “Ölümden Değil Yaşamdan Yanayız! Barış ve Hakikat Hakkımızı Savunuyoruz. Barış için 1000 kadın “imza kampanyası kapsamında kadınlar Kadıköy İskelesi’nde sessiz oturma eylemi gerçekleştirdi. HDK eski Eş sözcüsü Sebahat Tuncel’in hazır bulunduğu oturumda, barışı simgeleyen beyaz tülbentler takıldı, halay çekildi. Polisin ablukası altında gerçekleşen sessiz oturumda, kadınlar adına açıklamayı Sinem Şahin okudu. Şahin, “Sokağa çıkma yasakları, zorunlu göç, barıştan söz ettiği, çocuklar ölmesin dediği için terörist ilan edilenler, tehdit edilenler, artan şiddet, artan nefret... Barış içinde yaşamıyoruz, güvende ve özgürce nefes alamıyoruz” dedi.

Güvenlik karakolla olmaz

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 7 karakolun daha yapılmasının kararlaştırıldığına işaret eden Şahin, “120.000’lik nüfustan 110.000’ini göç etmek zorunda bırakıldıktan sonra... İnsanların yaşam alanlarını böylesi ele geçirmenin ‘güvenlik’le alakası olamaz, biliyoruz. Güvenlikten karakol değil, birlikte yaşam inşa etmeyi anlayan bizler, buna rızamız yok” dedi.

Sadece ambulans!

Cizre’de son 1,5 ayda 69 kişinin hayatını kaybettiğine de dikkat çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su yok, ekmek yok. Günler geçiyor. Sırayla ölüm haberleri geliyor. Her gün bir kişi yaşamını yitiriyor. 7 kişi ambulans gitmediği için göz göre göre öldürülüyor. Milletvekilleri açlık grevi yapıyor. Dünya duyuyor. Kamera kayıtlarına rağmen farklı bilgiler yayılmaya devam ediyor.”

Açıklamanın ardından kadınlar teker teker söz alıp barış mesajlarını okudu. Hep bir ağızdan 16 maddelik barış bildirisini okuyan kadınlar, daha sonra barış halayına durdu. Polisler kadınlara dağılmaları yönünde anonslar yaparak, alanı terk etmeleri için baskı yaptı. Kampanya kapsamında, Ankara’da, Diyarbakır’da ve daha yurdun birçok yerinde binlerce kadın bir araya gelerek ‘Barış istiyoruz’ dedi ve Bölge’de yaşananlara dikkat çekti.

Kaynak: Birgun.net