İzmir'de çeşitli sivil toplum örgütlerinden kadınlar bir açıklama yaparak, Menemen T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan trans kadın tutsak Esra ile dayanışma çağrısı yaptı.

Kadınlar, Esra'nın cezaevi sürecinin başından itibaren yaşadığı baskı, sürgün, taciz ve tecavüzlere dikkat çekerek, şu anda tutuklu bulunduğu Menemen T Tipi Cezaevi'nde de benzer uygulamalara maruz kaldığını belirttiler.

Esra'nın kadın olduğu beyanını defalarca belirtmesine rağmen erkek tutsaklarla aynı tarafta tutulmasına tepki gösterilen açıklamada, ''Cezaevi yönetiminin bununlada yetinmeyip birde Esra'yı tecrite maruz bırakıp havalandırmaya bile tek başına çıkartıldığını, hatta havalandırma hakkını da kısıtladığı, üstüne birde aynı tarafta kalan erkek mahkumlarca sözlü tacize maruz bırakıldığını öğrenmiş bulunmaktayız'' denildi.

'Haydi Trans Kadın Tutsak Esra'yla Dayanışmaya' başlığını taşıyan açıklamanın tam metni şöyle:

Bizler İzmir Kesk Kadın Meclisi ve imzacı olan diğer kadın örgütleri olarak, şuan Menemen T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan trans kadın tutsak Esra'nın cezaevi sürecinin başından beri yaşadığı sıkıntıları, oradan oraya sürgün edilişini, bu süreçte uğradığı taciz ve tecavüzleri, hali hazırda tutuklu bulunduğu Menemen T Tipi Cezaevinde de benzer uygulamalara maruz kaldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Esra'nın beyanını hiçe sayarak kadın olduğu tekrar tekrar belirtmesine rağmen erkek tutsaklarla aynı tarafta tutulduğunu ve cezaevi yönetiminin bununlada yetinmeyip birde Esra'yı tecrite maruz bırakıp havalandırmaya bile tek başına çıkartıldığını, hatta havalandırma hakkını da kısıtladığı, üstüne birde aynı tarafta kalan erkek mahkumlarca sözlü tacize maruz bırakıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

7 Hazirandan bu yana çok zor günlerden geçtiğimiz ve adeta bir savaş alanına döndürülen ülkemizde , toplumun neredeyse her kesiminin baskılarla sindirilmeye çalışıldığı, bu olumsuz koşullara karşı sesini yükselten herkesin ötekileştirilerek cezaevlerine tıkıldığı şu günlerde malesef biz kadınlar, çocuklar ve LGBTİ bireyler de bu adaletsizlikten en çok nasibini alan kesimler içerisinde yerimizi alıyoruz.

Biz KESK'li kadınlar olarak bugüne kadar kadınların ve Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks bireylerin yaşadığı tüm sorunlarda omuz omuza mücadele ettik ve bugün de biz kadınlar diyoruzki! Baskılarınıza, tehditlerinize boyun eğmeyeceğiz, nerede bir haksızlık varsa bizler kadın duyarlılığımızla ve var gücümüzle haksızlıklara karşı duracağız. Trans kadın tutsak Esra'nın maruz kaldığı insan haklarına aykırı ve adaletten uzak bu koşullar kabul edilemezdir. Buradan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine, Adalet Bakanlığına ve Menemen T Tipi Cezaevi Yönetimine sesleniyoruz! Trans kadın tutsak Esra'nın yaşadığı mağduriyetin biran önce giderilmesi, cezaevinde uğradığı tecrite son verilmesi için gerekli girişimde bulunulmasını talep ediyoruz. Esra'nın erkek mahkumlar tarafından alınarak kendi beyanı doğrultusunda kadın mahkumlarla aynı tarafta demokratik ve adil koşullarda kalması sağlanmasını istiyoruz.Bundan sonraki süreçte de Esra'nın taleplerini destekliyor ve olayın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

İmzacılar:
KESK İZMİR KADIN MECLİSİ, SİYAH PEMBE ÜÇGEN DERNEĞİ, EMEP‘Lİ KADINLAR, ÖDP‘Lİ KADINLAR, HDP‘Lİ KADINLAR, SYKP KADIN MECLİSİ, YERYÜZÜ KADINLARI, İZMİR KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ, EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE LGBTİ KOMİSYONU, İHD

Kaynak: Birgun.net