14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali "Kadın Cinayetleri Önlenebilir: Dayanışma Yaşatır" diyerek 12-20 Mart'ta İstanbul'da olacak. Kadınların deneyimleri, düşleri ve ürettiklerini sinemayla/sinemada paylaşmayı sürdüren festival, İstanbul'un ardından 26-27 Mart Hatay, 2-3 Nisan Adana, 9-10 Nisan Bodrum, 16-17 Nisan Mardin, 23-24 Nisan İzmir, 29-30 Nisan Van'a gidecek.
14. yılında dünyanın dört bir yanından 300'e yakın film başvurusu alan festivalde 70'i aşkın film izleyiciyle buluşacak.

Festivalde her yıl yer alan "Kadınların Sineması" , "Kendine Ait Bir Cüzdan" ve "Cins-Cinsiyet-Cinsiyetler" bölümlerine bu yıl "Kadın Cinayetleri Önlenebilir - Kadın Dayanışması Yaşatır", Video-Art Seçkisi, "Kadınlar Vardır" ve iki toplu gösterim bölümleri eklendi. Geçen yıl aramızdan ayrılan feminist sinemanın ustalarından Chantal Akerman toplu gösterimi İstanbul Modern işbirliğiyle yapılacak. "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Kadınların Sineması" başlıklı toplu gösterimde ise Fas'tan İran'a dek uzanan coğrafyadan kadın yönetmenlerin filmleri yer alacak. Film gösterimlerinin yanı sıra atölye, panel, forum ve söyleşilerle de kadınların sözü, deneyimi, katkısı ve gündemi festivalde yer bulacak.


14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali yarışmasız olmakla birlikte yine iki özel "ödül" var. İlki, kadınların edilgen, geleneksel, cinsiyetçi olmayan temsillerine, öznelik, öznellik, direnç, eylem ve düşlerine alan açan ilk film/lere verilen bir dayanışma ödülü: Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü . İkincisi olan, Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek amacıyla verilen Altın Bamya anti-ödülleri bu yıl 8. kez sahiplerini bulacak. "Gelecek yıllarda ödül verecek aday bulamamak dileğiyle" yola çıkılan Altın Bamya Ödülleri'ni bu yıl internet üzerinden oylayarak izleyiciler belirleyecek.
30 ülkeden kadınlar ve filmlerini buluşturacak 14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Mart'tan itibaren 7 şehre, dayanışmayla yaşamak ve yaşatmak dileğiyle geliyor.

Kaynak: Birgun.net