SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak


ümeyye Erdoğan’ın kurucusu ve başkan yardımcısı olduğu KADEM’in (Kadın ve Demokrasi Derneği) başkanlığını yürüten Sare Aydın Yılmaz’a göre kadın-erkek eşitliği, İslam’ın her iki cinse yüklediği gerçek rollere uygun değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkilere neden olan “Çocuksuz kadın yarımdır” açıklamasının damga vurduğu açılış töreniyle Kısıklı’daki yeni binasında faaliyetlerini sürdüren KADEM, tartışma yaratmaya devam ediyor.

Erdoğan’ı aratmıyor

KADEM’in başkanlığını yürüten ve yardımcı doçentlikten hızla doçentliğe yükselen Sare Aydın Yılmaz, Erdoğan’ın açıklamalarını aratmayan değerlendirmeleriyle dikkat çekiyor.

CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, Sare Aydın Yılmaz’ın derneğin dergisinde yayınlanan “Cinsiyet Eşitliği ve Adalet Perspektifinden Türkiye’de Kadının Siyasal Alana Katılımı” başlıklı yazısındaki “insaf” dedirten değerlendirmelerini gündeme getirdi. Dudu, Sare Aydın Yılmaz’ın, “kelime cambazlığı ile kadın-erkek eşitliğine karşı çıkarak, Erdoğan’ın eve hapsetmek istediği kadın tipinin ideolojik çerçevesini oluşturduğunu” söyledi.

Mevlüt Dudu’nun dikkat çektiği Aydın’ın yazısında yer alan bazı değerlendirmeleri şöyle:

»Toplumsal cinsiyet eşitliği, yüzde 99’u Müslüman olan ülkede İslam’ın kadın ve erkeğe yükleği gerçek rollere uymuyor.

»Kadın ve erkeğin özde bir, tabiatı bakımından farklı oldukları kabul edilerek, iş bölümü kavramının ve sosyal rollerin eşitlik üstü, adaletli biçimde yeniden yapılandırılması yoluna gidilmelidir.
Cumhuriyet kadını erkekleştirdi!

»Kadının siyasal alana dahli onun talebiyle gerçekleşmemiştir. Cumhuriyet dönemi modernleşmesinin karakteristiklerinden biri olarak ‘göstermelik’ olarak karşımıza çıkmaktadır.

»Cumhuriyet döneminde ortaya yeni kadın figürler çıkmıştır. Geleneksel ve dini pratiklerden uzak, başörtüsü takmayan, spor müsabakalarına katılan, toplumsal alanda erkeklerle birarada bulunmaktan kaçınmayan ve profesyonel meslek sahibi olan kadınlar. Kadınlar modernleşme sürecine katılım noktasında bir araç olarak kulanılmıştır.

Başkanlık için paneller

Üç yıl önce 100 bin lira nakit varlığı ile kurulduktan sonra, hibe ve bağışlarla hızla büyüyen KADEM, önümüzdeki günlerde “başkanlık” sistemine övgü için “partiler üstü ortak akıl” adı altında paneller düzenleyecek.

Kaynak: Birgun.net