CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan'ın ölümünün birinci yıldönümünde, kadına karşı cinsel saldırı ve cinayetlerin önüne geçmek için kanun teklifini Meclis Başkanlığına sunduğunu söyledi. Buna 'Özgecan Yasası' dediğini aktaran Atıcı, 13 yılda kadına şiddetin yaklaşık yüzde bin 400, cinsel tacizlerin yüzde 449, çocuklara yönelik cinsel istismarın yüzde 434 arttığını belirtti.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Atıcı, konuşmaya başlamadan önce kürsüye Özgecan Aslan'ın fotoğrafını astı. Atıcı, bir yıl önce bugün Mersin’in Tarsus ilçesinde vahşi duygularla, bir güzel insan Özgecan Aslan'ın koparıldığını ifade etti. "Özgecan’ın başına gelenler Türkiye’de hemen her gün bir kadının başına gelmektedir." diyen Atıcı, "Kadına karşı cinsel saldırı ve cinayetlerin önüne geçmek için bu suçlara verilen cezaların indirimden yararlanmaması için bir kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına sundum. Sunduğum bu teklife de kamuoyunun verdiği isimle 'Özgecan Yasası' diyorum. Özgecan’ın ölümü cinsel saldırılar ve artan kadın cinayetleri konusunda toplumdaki duyarlılığı arttırmış ve bu suçlara verilen cezaları tartışılır hale getirmiştir. Kadına şiddet, cinayet ve cinsel saldırı suçlarında ceza yargılamaları sırasında uygulanan indirimler ve infaz yasasından faydalanma, işlenen suçların cezasız kaldığı yönünde bir kanaat oluşturmuştur. Hukukun ve yasaların esas amacı önce bireyi ve toplumu şiddete karşı korumaktır. Geçen yıl da bu konuda teklifler verilmiş ancak iktidar bu konuda duyarlı davranarak konunun üzerine eğilmemiştir." diye konuştu.

Cinsel suç tanımı ve bu suçlara verilen cezaların toplumların gelişmişlik düzeyine göre, geleneklere, inançlara göre değiştiğinin kabul edildiğini ifade eden Atıcı, şöyle devam etti: "Ancak ülkemizde 13 yılda gelenekler, inanç ve gelişmişlik düzeyi değişmediği halde 13 yılda kadına şiddet yaklaşık yüzde 1400, cinsel tacizler yüzde 449, çocuklara yönelik cinsel istismar yüzde 434 artmıştır. Kadına ve çocuğa şiddet, cinayet ve cinsel istismarın istikralı bir iktidar yönetiminde istikrarlı şekilde arttığı unutulmamalıdır. Bu rakamlar, suçların önlenmesinde ceza yöntemiyle caydırıcılığın yetersiz olduğunu, eğitim yolunun etkin kullanılması, yöneticilerin kullandığı dilin düzeltilmesi ve uygulanan sosyal politikaların daha etkili olması gerektiğini göstermektedir. Kadının toplumdaki ve doğadaki rolü nedeni ile kendisine uygulandığı iddia edilen pozitif ayrımcılığa rağmen, giderek artan biçimde cinsel saldırılara ve cinayetlere maruz kalması toplumun geleceğine tehdittir. Caydırıcılığın oluşması için öngörülen cezalarda indirim hakkının kullandırılmaması önemlidir. Bizler konuyu unutturmak istemiyoruz. Yıldönümünde Özgecan’ı rahmetle anıyorum. Bu teklifi yasalaştırabilirsek anısını yaşatmış ve ailesinin acısını bir nebze hafifletmiş olacağız."

Türkiye-Amerika ilişkilerine yönelik bir soruya CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Bu gerilim yeni bir gerilim değildir. Dış politikada, sıfır sorun başladığı günden bugüne her zaman sert rüzgarlar esmiştir. Bu strateji olsaydı bir işe yarardı ama bu strateji değil beceriksiz olduğunu anladık. Rus uçağı Mersin'deki portakal bahçesine, biber tarlalarına düşmüştür; bunu kimse inkar edemez. Adana, Hatay ve Mersin'i vurmuştur. Dış politikada bu sertlik kabul edilemez. Ulusal çıkarlarını koruyan ciddi diplomasi istiyoruz." karşılığını verdi.(CN)

Kaynak: Birgun.net