HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, giderek artan kadın işçi ölümlerinin araştırılması, sorunların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

İş cinayetlerinin ülke gündeminin en can alıcı sorun alanlarından birisi haline geldiğine dikkat çeken Beştaş, “Üstelik iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin kadın olduğu vakalarda, yani kadın işçi ölümlerinde tam bir sessizlik ve keyfiyet söz konusu” dedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında en az 70 kadın işçinin hayatını kaybettiğini belirten Beştaş, “İş yaşamında kadın emeğini görünmez kılmaya çalışan zihniyet, kadın işçi ölümlerini de adeta yok sayıyor” ifadelerini kullandı.

Beştaş, önergesinde şu bilgilere yer verdi: “2013 yılında en az 103, 2014’te en az 131, 2015 yılında ise en az 120 kadın işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçilerin illere göre dağılımda ilk yedi sıra Ankara, Manisa, Antalya, Bursa, Elazığ ve Konya şeklinde. İş kollarına göre dağılımda ise yüzde 48’lik oranla tarım-ormancılık sektörünün ağırlık taşıdığı dikkat çekiyor.”

Siyasi irade görmezden geliyor

İş cinayetlerinde ölen kadın işçilerin büyük çoğunluğunun tarım işçisi ve mevsimlik işçi olarak çalıştığına dikkat çeken Beştaş, şunları kaydetti: “İşçiler araziye uygun olmayan araçlarla çalışmak zorunda kaldıklarından ötürü meydana gelen iş kazalarında ya da uygunsuz taşıma araçlarıyla taşındıkları için trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. Yine mevsimlik kadın işçilerin eşit işe eşit ücret politikası ile çalıştırılmamaları, kadın işçilere temelde ayrımcılık yapılması, kadın işçiler açısından iş yaşamının temel zorluklarından. Çalışma yaşamının içerisinde yok sayılan kadının iş cinayetlerinde ölümü de ne yazık ki meşru görülüyor.”

Beştaş, kadınlar açısından bir diğer sorunun ise kadının ev içi emeğinin görünmemesi ve ucuz, kayıt dışı işlerde çalıştırılması olduğunu vurguladı. Kadının ev içi görünmeyen emeği ile çalışma hayatındaki emeğinin birebir ilintili olduğunun altını çizen Beştaş, “Ancak ne var ki mevcut siyasi irade; kadın cinayetlerini yok sayarken, kadına yönelik şiddeti olağan görürken kadının iş hayatındaki olumsuz durumunu da aynı oranda olağan görüyor. Bu bahisle kadın işçi ölümlerinin nedenleri ve yarattığı etkinin araştırılması ile ölümlerin engellenmesi adına alınacak önlemlerin tespit edilmesi zaruret arz ediyor” dedi.

***

İSİG Meclisi raporundan…

HDP Milletvekili Beştaş’ın Meclis gündemine taşıdığı İSİG Meclisi raporuna göre, bu yılın ilk 8 ayında yaşamını yitiren kadın işçilerin;

-Neredeyse yarısı tarımda çalışıyordu. Tarımdan sonra en çok kadın işçi ölümünün yaşandığı iş kolları sırasıyla ticaret-büro, savunma-güvenlik ve sağlık-sosyal hizmetler oldu.

-26’sı çiftçi ve esnaf, 44’ü işçi ve memur statüsünde çalışan ücretlilerdi.

-5’i henüz çocuk yaştaydı. 3’ü ise 14 yaşından bile küçüktü.

-Yüzde 41’i trafik-servis kazalarında, yüzde 23’ü silahlı bombalı saldırılarda, yüzde 12’si kalp krizi ve intihar sonucu yaşamını yitirdi.

Kaynak: Birgun.net