BirGün/Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığına bağlı kamuda görev alan kadın çalışanların süt izninin çalışılan süre olarak kabul edilmemesi ve bu yüzden süt izni süresince maaşlarda meydana gelecek kesintilere tepki gösterdi. Uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü” kampanyasıyla çeliştiğini vurgulayan SES yetkilileri, “ILO’nun 183 No’lu Anneliğin Korunması Sözleşmesine göre (10. Madde, 2. Bent) süt izni kullanımında geçen süre çalışma süresinden sayılacak ve bu şekilde ücretlendirecektir. Yine ILO’nun 191 No’lu Annelik Koruması Tavsiye Kararında (6. Madde), emziren kadının ve çocuğunun güvenlik ya da sağlığıyla ilgili işyeri risklerinin değerlendirilmesini garanti etmek için önlemler alınması gerektiği açıklanmaktadır. Bu sözleşmeyi yıllardır imzalamayan ve tavsiye kararlarına uymayan AKP hükümeti, kamu hizmeti üreten kadın emekçilerin temel haklarını yok saymaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Emeği değersizleştiren dönüşüm

SES yönetimi açıklamasında, 2004 yılından itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kurumlarda uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında, sağlık emekçilerini performansa bağlı bir şekilde ücretlendirmeye tabi tutan, baskı ve disiplin mekanizması olarak nitelendirdikleri sürece de eleştiri getirdi.

Performans-şiddet ilişkisi

Performansa dayalı bu sisteme karşı tüm sağlık emekçilerine mücadele çağrısında bulunan SES, “Performansa dayalı çalıştırma sistemi, yıllar içinde emeğimizin değersizleştirilmesi, mesleki kimliklerimizin erozyona uğraması, rekabet ve yabancılaşmanın yanı sıra biz sağlık emekçilerine yönelik şiddetin tırmanması ile sonuçlanmıştır. Hastalarımızın aldığı hizmetin niteliği önemli ölçüde bozulmuş, performans baskısı nedeniyle hastalara yeterince zaman ayırmak olanaksız hale getirilmiş ve hasta-sağlık emekçisi ilişkisi kötü bir değişime uğramıştır” açıklamasında bulunarak özellikle kadın emekçilerin bu mücadeledeki kritik durumuna değindi.

Kaynak: Birgun.net