SERBAY MANSUROĞLU- [email protected]

Sosyal Haklar Derneği, (SHD) Eğitim Hakkı İhllalleri 2015 Raporu’nu paylaştı. Dernek, eğitimde yaşanan dinselleşmeye ve niteliksiz eğitime dikkat çekti.

SHD raporunda öne çıkan vurgular:
70 civarında yaralanma ve/veya ölüm içeren servis kazası meydana geldi. 20’den fazla öğrenci ölürken bir kısmı kalıcı sakatlıklar içerecek şekilde 600’ün üzerinde çocuk da yaralandı.

Okullarda meydana gelen gıda zehirlenmelerinden 1630 çocuk etkilendi.

4+4+4 eğitim sistemine geçişte okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmamış olması okul öncesi eğitimi geriletti.

2015 yazında Anadolu’da ve İstanbul’da çeşitli belediye, kurum, okul bahçesi, cami ve benzeri yapılarda yaz kuran kurları açılmış, yaz okulu adı altında peygamberin hayatı, Kuran ayetleri, dualar ezberlenmesi gibi dini uygulamalarla yurt çapında binlerce çocuk dini eğitimden geçirildi.

Okullar AKP hükümetinin tanıtım ofisleri haline getirildi, örneğin AKP mitinglerine katılım resmi yazıyla mecburi tutuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tasavvurundaki öğrenci silueti, çağdaş değerlere uzak, laik ve bilimsel eğitime uzak, tek bilgi kaynağı olarak kutsal kitap ve dini öğretileri yücelten, evrensel hümanist değerlere şüpheyle yaklaşan, dinci, milliyetçi, açıkça kadın cinsiyetine düşman ve dinle toplum dönüşümünü hedefleyen bir yapıda.

Dinci eğitimin demokratik bir toplumda yadırganacak bir ağırlıkla ve sürekli olarak geliştirildiği ve desteklendiği bir eğitim ortamı öncelikle çocukların seçme, inanma, giyinme, hak ve özgürlüklerine açıkça aykırı, küçük düşürücü ve mutsuz edici.

2015 yılının son çeyreğinde ise Cumhuriyet tarihinin en uzun süre sokağa çıkma yasaklarının yaşanmasına tanık olunduğundan eğitim hakkının topyekun ihlalinden bahsetmek durumundayız.

Kaynak: Birgun.net