Ankara’daki bombalı saldırının ardından ortaya attığı YPG iddiası “Batılı dostları” nezdinde karşılık bulmayan ve sinirini ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin TSK’nin top atışlarını kesmesine yönelik çağrısından çıkaran Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile sözünü ettiği telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Telefon görüşmesine ilişkin ilk resmi açıklama Cumhurbaşkanlığı’ndan yapıldı. Bir saat 20 dakika sürdüğü belirtilen telefon konuşmasında Suriye’deki son gelişmeler, terörle mücadele ve ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğinin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında Obama’nın Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzeybatısındaki ilerlemesinden duyduğu kaygıyı dile getirdiği ileri sürüldü. Yine açıklamaya göre Obama, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusunda mutlak kararlılık beyan etti, Türkiye’nin meşru savunma hakkının altını çizdi.

Sendika.org'da yer alan habere göre; açıklamada Erdoğan-Obama ikilisinin Suriye’deki çatışmaların durdurulması, Esad rejimi ve Rusya’ya hava operasyonlarını durdurma çağrısı yapılması, terörle mücadele konusunda işbirliği gibi başlıklarda ortak düşünüldüğü ileri sürüldü.

Görüşmenin ardından ABD’den ilk açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’den geldi. Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yönelik olarak sarf ettiği “Silahların yarısı DAEş’e gitti, yarısı biliyosunuz PYD’ye, YPG’ye gitmişti. Bu örgütlere yaptıkları desteklerinin, silah yardımlarının bakın nerede nasıl patladığını artık lütfen görün” ifadeleri değerlendiren Toner, YPG’ye silah yardımı iddiasını yalanladı, bu konuya dair en ufak bir kanıt görmediklerini dile getirdi.

John Kerry-Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi sonrasında Çavuşoğlu’nun “Kerry de YPG’nin güvenilmez olduğunu söyledi, memnun olduk” ifadesini “Türk Dışişleri Bakanı’nın sözlerini sorgulayarak değilim. Bu noktaya gelmem” sözleriyle yorumlayan Toner, ABD’nin YPG’yi terör örgütü olarak görmediğinin altını bir kez daha çizdi.

Beyaz Saray: Obama YPG’den söz etmedi, Türkiye’yi top atışında uyardı

İlerleyen saatlerde ise Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yayımlandı. Beyaz Saray’ın açıklamasında Obama’nın “kaygı”sından söz ederken YPG’den söz etmeyip sadece Suriye rejimine dikkat çektiği belirtilirken, TSK’nin top atışına bir uyarının da Obama tarafından yapıldığı ifade edildi:

Obama, Kuzey Suriye’de IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye uğratmaya yönelik kollekftik gayretleri aşındıran hareketlerin acilen durdurulması çağrısı yaptı. Başkan Obama YPG’nin şartlardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesini ve Türkiye’den de karşılıklılık esasına göre itidal göstererek alana yaptığı topçu ateşini durdurmasını istedi.

Yine Beyaz Saray’ın açıklamasında göre konuşma, terörle mücadeleyi derinleştirme ve IŞİD’i zayıflatıp yenilgiye uğratma hedefinin hatırlatılmasıyla son buldu.

Kaynak: Birgun.net