BURCU CANSU / [email protected]

Önce Demokrasi Girişimi’nin, Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği ve TESAV ile birlikte düzenlediği “Ankara Anayasa Tartışıyor” konulu panel, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı.

Açılış konuşmalarını Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Başkanı Av. Kemal Akkurt, Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Atila Candır, TESAV Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Sarı yaptı. Açılış konuşmalarında, OHAL KHK’lerinin kaldırılması gerektiği belirtilerek, evrensel değerleri savunan, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde bir Anayasa yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Doğru bilgi yöntem gerekli

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Anayasa tartışmalarının 25 yıla dayandığını belirterek, “Türkiye’de yeni bir Anayasa olsun anlayışı 91’de başladı. O yıllarda AYM’de önemli kararlar çıktı” dedi. Anayasa için ‘doğru bilgi, doğru yol ve yöntem, doğru nedenler’ benimsenmesi gerektiğine değinen Kabaoğlu, “Doğru bilgiyi konuşacağız, doğru yöntem için Anayasa’ya aykırı yasalar kalkacak, bu halkla tartışılacak” diye konuştu.

Kabaoğlu, “15 Temmuz gecesine, 82 Anayasası yüzünden mi gelindi, yoksa 82 Anayasa’sının adil hükümleri ihlal edildiği için mi gelindi?” diye sordu.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘AYM kararlarını tanımıyorum’ diyerek Anayasa’yı ihlal etmektedir” diyen Kabaoğlu, oysa Anayasa’da da belirttiği gibi Cumhurbaşkanı’nın görevinin Anayasa’yı gözetmek olması gerektiğini söyledi.

Yaşananlar 12 Eylül’den vahim

Doç. Dr. Ece Göztepe, Türkiye’de OHAL’in hep güvenlik meselesi olarak görüldüğünü belirterek, Türkiye’de doğal afet ya da ekonomik kriz sebebi ile hiç OHAL ilan edilmediğini belirtti. Yard. Doç. Dr. Neval Oğan Balkız ise yargı bağımsızlığı üzerine konuştu.

Panele katılan CHP Eski Milletvekili Atilla Kart da, “Avukatlık yapıyorum. Yaşananlar 12 Eylül’den vahim” değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: Birgun.net