ANIL YURDAKUL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılındaki yönetmeliği dayanak göstererek kâğıt işçilerinden, kâğıt alan lisanslı firmalara yolladığı tebligat ve denetleme memurları ile toplayıcıdan atık alınmasını yasaklamasının etkileri sürüyor.
Bakanlığın tebligatı üzerine firmaların atık almayı kesmesi nedeniyle kâğıt işçilerinin yanı sıra, depo sahipleri de mağdur olmuş durumda.

‘Milyonlar aç kalacak’
Bostancı’da atık kâğıt deposu sahibi Ahmet D. 16 yaşında kâğıt işçiliğine başladığını, 2 ay önce söz konusu depoyu açtığını ve 15 işçinin çalıştığını ifade etti.

Ahmet D. yeni çıkan yasa nedeniyle depoyu kapatmak zorunda kalacağını belirterek, ‘’Bu yeni çıkan yasa ile fabrikalar da kapandı. Bunları kimse söylemiyor. Mesela bizim bu çevrede kâğıtları sattığımız fabrikalar kapandı. Bakın almıyorlar demiyorum, fabrikayı kapattılar. Çünkü para etmiyor. Böyle olunca diğer fabrikalara götürüyoruz, onlar da mecbur olduğumuzu bildiği için daha ucuza alıyorlar. Ben bu depoya 2 bin lira kira ödüyorum. Çalışanlarımın maaşlarını mı vereyim, kirayı mı ödeyeyim? Bu depoda 15 kişi çalışıyor. Bu 15 kişi ortalama 10 kişilik ailesine bakıyor. Bu da 150 kişinin mağdur olması demek. Türkiye’de bu işi yapan 500 bin çalışan var deniyor. Bu milyonların aç kalması demek” diye konuştu.

‘Eksilerde yaşıyoruz’
Ahmet D. şöyle devam etti: ‘’Biz bugün eksilerde yaşıyoruz, sıfırda değil. Kim çöpten geçimini sürdürmek ister? Bu insanlar iş bulamadıkları için bu işe girmişler. Bu kadar insan ne yapacak? Sen çalışır mısın bu işte? Çalışmazsın. Biz de isteriz hijyenik temiz bir şekilde çalışalım, ama gözlerine battık. Elimize geçen 3-5 kuruşu da kendileri alacak.”

‘Nasıl bakacağım?’
Depo işçilerinden Serkan ise, 8 kardeşine kâğıt işçiliğinden kazandığı para ile baktığını belirterek, “8 kardeşimin hepsi okuyor. Bir ailenin masrafları bellidir. Şimdi maaşım düşmeye başladı. Nasıl yetiştireceğim? Aileme nasıl bakacağım?’’ dedi.

Kaynak: Birgun.net