HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP Hükümeti silaha ve zırhlı araçlara yaptığı harcamanın ardından, polise ayrılan alanları binlerce metre kare arttırarak sürdürdü. Bakanlar Kurulu kararına göre, ‘güvenlik noktası’ yapımı amacıyla 10 ilde 39 bölge ‘acele’ olarak kamulaştırıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar sonrasında polis, 169 bin 56 metre karelik yeni alana sahip oldu.

Polise jet hızıyla verilen yeni alanlar, Diyarbakır’ın Bağlar, Ergani, ve Silvan, Hakkari’nin merkez, Kars’ın Digor, Mardin’in Dargeçit, Kızıltepe ve Midyat, Şırnak’ın merkez, Beytüşşebat, Cizre, İdil, Silopi ve Uludere, Erzurum’un Karayazı, Aydın’ın Ortaklar, Ankara’nın Mamak, Bingöl’ün Adaklı, Karlıova ve Yayladere ile Mersin’in Tarsus ilçelerinde bulunuyor.

DOĞU VE BATI FARKETMİYOR
Bakanlar Kurulu kararını BirGün’e değerlendiren HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, her mahalleye kurulacak karakollar ile açık cezaevi olma yolunda büyük bir adım atıldığını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu tür uygulamaları sık sık dillendirdiğini, alınan kararın söylemleri resmileştirmiş olduğunu belirten Yıldırım, “Doğu ve batı farketmiyor. İşin en acı yanı ise, uygulamanın halk adına yapıldığı belirtiliyor. Bunun doğru olmadığı çok açık. Toplumun buna sessiz kaldığını da görüyoruz. Güçlü bir şekilde bu duruma tepki göstermemiz için daha ne olması gerekiyor?” diye konuştu.

GÜVENLİKÇİ ANLAYIŞ SORUNU ÇÖZMEZ
Acele kamulaştırma kararlarının sürdürülen ‘güvenlikçi’ anlayışın bir devamı niteliğinde olduğunu söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkyılmaz, “Mahallelerin ortasına polis merkezleri denen, büyüklüklerine baktığımızda kalekollarla eşdeğer olan yapılar inşa ediliyor. Devletin güvenlikçi anlayışla Kürt sorununu çözülmez. Ankara’dan gönderdiğiniz emniyet kuvvetleri ve benzeri yapılarla bir bölgeyi sürekli kontrol altında tutmanız mümkün değildir” dedi. Mevcut kalekolların tasfiye edilmesi gerekirken yanına yenilerinin eklendiğine dikkat çeken Türkyılmaz, polise ayrılan alanlar arasında Ankara, Mersin ve Aydın gibi illerden arazilerin bulunmasını da AKP’nin uyguladığı savaş politikalarını tüm Türkiye’ye yaymak amacıyla olduğunu ifade etti.

Kaynak: Birgun.net