Muğla 1. İdare Mahkemesi, Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel AŞ'nin (DALÇEV), İztuzu Plajının işletmesiyle ilgili, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali istemiyle açtığı davayı reddetti.

CNN Türk'te yer alan habere göre Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararda, İztuzu Plajı gibi yerlerin işletme hakkının özel bütçeli idarelere ihale edilmeksizin verilebileceğinin açıkça düzenlendiği, protokol imzalanan üniversitenin de bu kapsamda olduğu ifade edildi.

İztuzu Plajının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde bulunduğu, bakanlığın sözü edilen yerin, nasıl ve kiminle işletilmesi gerektiği konusunda yasal olarak irade sahibi olduğu, ihale dışı olarak bu yerlerin üniversiteye işletme hakkının verilmesinin, ilgili mevzuatta yer aldığı belirtilen kararda, "Davaya konu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Mahkeme tarafından, davanın reddine, oluşan yargılama giderlerinin davacı üzerine bırakılmasına oy birliği ile karar verildiği ifade edildi.

"Gereği acilen yerine getirilmeli"

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş yaptığı açıklamada, "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına DALÇEV'in açtığı protokolün iptali davasını DALÇEV kaybetmiştir. Bu karar plajda DALÇEV'in hiçbir hakkı olmadığını bir kez daha teyit etmektedir. Muğla İdare Mahkemesinin 6 Mayıs 2016 tarihli kararına rağmen hala plajı DALÇEV'den tahliye etmeyen yetkililer suç işlemektedir." açıklamasında bulundu.

"Gerekli görürsek temyize gideriz"

DALÇEV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç ise söz konusu plajın üniversiteye bilimsel çalışma için verildiğini, plajda işletme hakkının kendilerinde olduğunu iddia etti.

Oruç, "Üniversitenin bilimsel amaçlı protokolü devam ediyor. Takdir bakanlığımızındır. Ancak üniversite işletme hakkı bizde olan bir numaralı büfede işgalcidir. Bu Yargıtay kararı ile sabittir. Zaten üniversitenin protokol başlığı bilimsel çalışma amaçlı, ticari amaçlı değil." diye konuştu.

Oruç, üniversitenin bilimsel çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır olduklarını ve gerekli görürlerse mahkeme kararını temyize götürebileceklerini sözlerine ekledi.

Olay

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014 tarihinde Muğla Valiliği bünyesinde kurulmuş olan, Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketinin (MUÇEV) yaptığı ihaleyle, özel girişim DALÇEV'e verilmişti.

Bunun üzerine Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştı.

Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı.

MUÇEV, 10 Kasım 2014 tarihinde İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı göndermişti.

Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelenmiş, bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesinin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurmuştu.

Belediyenin, Valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesine açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajının işletmesini, imzalanan protokolle MSKÜ'ye vermişti.Üniversite yetkilileri de geçtiğimiz hafta İztuzu Plajının özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutarak Ortaca Kaymakamlığına şikayette bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Valiliğine gönderilen yazıda, "İztuzu Plajı'nın DALÇEV AŞ tarafından işgal edildiği iddiasıyla kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılması" istenmişti.

Kaynak: Birgun.net