DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın İzmir Şubeleri, Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısına karşı hükümeti uyarmak için dün yarım gün iş bırakma eylemi yaptı. Bu tasarıyı ve kıdem tazminatının gaspına yönelik hiçbir girişimi kabul etmeyeceklerini duyuran işçiler, düzenlemelerin geri çekilmesini istedi. Ankara’da 37 yurttaşın hayatını kaybetmesine yol açan bombalı saldırıyı da protesto eden işçiler, pankart ve sloganlarla barış talebini dile getirdi.

İşçiler, işyerlerinde saat 12.00’de iş bıraktı. Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube üyesi İZENERJİ işçileri Cumhuriyet Meydanı’nda toplanırken, diğer şubelere bağlı işçiler Konak Pier önünde bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki toplanmadan rahatsız olan polis, işçilerin slogansız yürümesini istediyse de, işçiler bu uyarıyı dikkate almadı.

KESK, TMMOB, CHP Milletvekilleri ve siyasi partilerin de destek verdiği eylemde; “Kiralık işçiliğe, kıdem tazminatının gaspına izin vermeyeceğiz”, “Barış olmadan güvenlik olmaz”, “Kadro dediniz, kıdemi yediniz”, “Biz iyiyiz demeye utanıyoruz, katliamları kınıyoruz” yazılı pankartlar açıldı. Konak Pier önünde buluşarak buradan eski Sümerbank’a yürüyen işçiler; “Hükümet istifa”, “Susma haykır, savaşa hayır”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Kiralık işçi olmayacağız” sloganları attı.

Zaten ölüyoruz…

Yürüyüş sonrası işçilere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, katliamlara karşı sessiz kalmayacaklarını belirterek, “Ülke bu haldeyken TBMM’de, sanki hiçbir şey olmamış, ülkenin güvenliği, huzuru sağlanmışçasına ve yangından mal kaçırırcasına emeğe yönelik yoğun saldırı içerisindeler. Kıdem tazminatlarımıza göz dikmiş, kiralık işçilik bürolarını hayata geçirmek için yasa üstüne yasa çıkarmaya çalışıyorlar. Zaten bombalarla ölüyoruz, yasalarınızla emekçileri öldürmeyin” dedi.

Ortak mücadele

Fabrikalarda olduğu gibi sokakta da yurttaşların artık yaşam güvencesinin kalmadığını vurgulayan Sarı, “İşçi simsarlığının önünü açan, insanlık onuruna aykırı kiralık işçilik tasarını durdurmak için mücadele kararlılığımızı bir kez daha ilan ediyor; diğer emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm işçileri köleliğe karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net