İzmir'de, 15 Temmuz'daki darbe girişinin ardından kapatılan İzmir Üniversitesi'nin çalışanları bir açıklama yaptı. FETÖ ile bağlantılarının olmadığını savunan çalışanlar yaptığı açıklamada 'kapatılan kurumlarda çalıştığımız süre boyunca kazanmış olduğumuz tüm özlük haklarımızın eksiksiz olarak tarafımıza iade edilmesini istiyoruz.' dedi.

İzmir Üniversitesi Çalışanları'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Basına ve Kamuoyuna 667 sayılı KHK ile İzmir Üniversitesi kapatılmış ve 20 Ağustos 2016 tarihinde TBMM'de kabul edilen 411 sayılı yasa tasarısı kapsamında İzmir Demokrasi Üniversitesi adında yeni bir devlet üniversitesi kurulmuştur. Kabul edilen yasada kapatılan kurumda çalışmakta olan akademik ve idari personelin istihdamına ilişkin herhangi bir açıklama veya yasal düzenlemeye yer verilmemiştir.

Bu koşullar altında, haklı olarak, geleceğimizle ilgili bir takım kaygılar taşımaktayız. Unutulmaması gerekir ki bizler devletin denetimi altında olan, kamu tüzel kişiliğine sahip, İzmir Üniversitesine YÖK’ün tahsis etmiş olduğu kadrolar için başvurmuş; yine YÖK’ün belirlediği ölçütle doğrultusunda bu kuruma kabul edilmiş ve bu kurumda görev yapmış kamu çalışanlarıyız. Yapılan soruşturmalar neticesinde bu yapılanma ile herhangi bir bağı bulunmayan çalışanlar, yaşanan bu süreçte mağdur olmakta ve büyük bir töhmet altında bırakılmaktadır.

İzmir Üniversitesinde sözleşmeli olarak çalışan akademik ve idari personelin memur statüsüne geçirilerek 657 sayılı kanun hükümlerine göre çalışma sürelerine uygun derece ve kademelere intibaklarının yapılması; benzer intibak işleminin devlet memuru olarak çalışmaktayken emekli olduktan sonra bu kurumlarda sözleşmeli olarak çalışan personel için de yapılması bundan sonra yaşayabileceğimiz tüm mağduriyetlerin önüne geçecektir.

Söz konusu düzenlemeler geçmişte de yapılmış olup, bunun için 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun geçici 17, 19 ve 23. maddeleri esas alınabilir. Böylesi bir yasal düzenlemenin yeni kurulan üniversitenin de en sorunsuz ve en ivedi şekilde işleyişine devam edebilmesi açısından çözüm odaklı bir karar olacağını düşünüyoruz.

Tüm bu koşullar altında akademik ve idari çalışanlar olarak, yaşadığımız maddi ve manevi mağduriyetleri en aza indirgeyebilmek için aşağıdaki taleplerimizin incelemesi ve bu doğrultuda gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması için gereğini tüm yetkililere saygılarımızla arz ederiz.

♦ Kapatılan bu kurumda FETÖ/PDY yapılanması ile hiçbir bağı bulunmayan kamu personeli vasfıyla görev yapmış tüm çalışanların yeni kurulan İzmir Demokrasi Üniversitesinde doğrudan ve koşulsuz olarak yeniden istihdam edilmesi,

♦ Bizler hiçbir bağlantımızın ve ilgimizin olmadığı FETÖ/PDY oluşumuyla yaftalanmakla kalmadık; aynı zamanda kamuoyunda giderek yerleşmekte olan kanı sebebiyle gelecekte başvuracağımız işlerde olası ön yargılı yaklaşımlardan dolayı da tedirginlik duymaktayız. Öyle ki SGK tarafından çıkarılmış olan 02.08.2016 tarihli genelgede yer alan (işten ayrılış nedeni olarak kullanılacak ve iş hayatımızda kalıcı olacak) “36 - OHAL/KHK” ibaresinin bu yaklaşımı tetikleyecek en somut neden olduğu endişesini taşımaktayız. Söz konusu mağduriyetlerin yaşanmaması adına iade-i itibar yapılması ve iş çıkışlarımızdaki “36 - OHAL/KHK” kodunun derhal kaldırılması,

♦ Kapatılan kurumlarda çalıştığımız süre boyunca kazanmış olduğumuz tüm özlük haklarımızın (ödenmemiş maaş, izin ücretleri, yaz okulu ücretleri, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb.) eksiksiz olarak tarafımıza verilmesidir. Tüm kamuoyuna saygılarımızla duyururuz

Kaynak: Birgun.net