KONUK YAZAR: DR. CEYHUN İRGİL
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ

» Bir hayal edin 15 Temmuz gecesi bu hain kalkışma başarılı olup darbe olsaydı neler yaşanacaktı?

(Öncelikle yürekten ifade edeyim ki, iyi ki başaramadılar. Ne olursa olsun, en kötü demokrasi ve hükümet darbecilerden iyidir. Aşağıdaki ironik eleştiriler bir yana en azından bu gözü dönmüş darbeciler çok kan dökecekti veya direniş nedeniyle çok kan dökülebilecekti. Bu bile tek başına aşağıdaki tüm maddeleri boşa çıkarabilir. Ancak madem birlikte bu darbeye karşı çıktık, önledik... Şimdi bir de yaşananlara bakalım. Sonuçta yapılabilecek yanlışlar için uyarmak bizim görevimiz ve sorumluluğumuz.)

- Bu hain darbeciler başarılı olsaydı, sabah sokağa çıkma yasağı ile birlikte gözaltılar başlayacaktı.
(O sabah ülkenin bir bölümünde zaten aylardır devam eden sokağa çıkma yasağı vardı ve öğle saatlerinden itibaren gözaltı listeleri devreye girdi.)

»Darbe başarılı olsaydı, ilk iş OHAL veya sıkıyönetim ilan edilecekti.
(Hükümet haftası olmadan, muhalefetin görüşünü almadan, ohal ilan etti.)

» Darbe başarılı olsaydı, gerekçesiz görevden almalar ve işten çıkarmalar olacaktı.
(İlk günlerde 30 bin, bir hafta içinde 60 bin görevden alma ve işten çıkarma yapıldı.)

Orduyu oraya buraya çekerek darbeleri önleyemezsiniz!

Karargâh sil baştan

» Darbe başarılı olsaydı, hızla tutuklamalar yapılacaktı.
(Bugün itibariyle 9000 tutuklama, 15 bin gözaltı yapıldı.)

» Darbe başarılı olsaydı, üniversiteler kapatılacak, akademisyenler ya gözaltına alınacak ya da kovulacaktı.
(15 üniversite kapatıldı, binlerce akademisyen işsiz kaldı, yüzlercesi gözaltında veya tutuklu.)

» Darbe başarılı olsaydı, iş dünyası ve STK’larda gözaltılar ve kapatmalar olacak, bazı insanların mallarına el konacaktı.
(Şu an sayısı kesin değil ama yüzlerce yönetici, işadamı gözaltında, binlerce işyeri kapandı veya el kondu.)

» Darbe başarılı olsaydı, dernekler ve yurtlar vb. eğitim kurumları kapatılabilirdi veya el konabilirdi.
(Yüzlerce dernek, 600 okul ve onlarca yurt ayrıca yanlışlıkla da birçok okul kapatıldı.)

» Darbe başarılı olsaydı, muhalif olduğu düşünülen birçok kişi suçlarının ne olduğunu bile anlamadan mesleğinden olacak, işsiz kalacaktı.
(20 bin öğretmenin lisansı iptal edildi, binlerce kişi işten çıkarıldı. kapatılan kurumlarda sadece ekmek parası için çalışan konudan habersiz binlerce insan işsiz kaldı. aileler mağdur oldu.)

» Darbe başarılı olsaydı, binlerce insan fişlenecekti.
(Listeler hazırlandı, şu an 100 bin deniliyor, binlerce kişi gözaltı veya mali-adli soruşturma olurmu endişesi ile bekliyor.)

» Darbe başarılı olsaydı, darbeciler ordu içindeki birçok kişiyi ihraç edecekler veya tutuklayacaklardı.
(TSK içinde rütbelilerin neredeyse yüzde 40’ı ya ihraç edildi ya da tutuklandı.)

» Darbe başarılı olsaydı, birçok kişi kanıt olsun olmasın veya salt muhalif olduğu için suçlanacak, soruşturma açılacak veya doğrudan tutuklanacaktı. Bir korku dalgası oluşacaktı.
(Bir hafta içinde binlerce kişi mahkeme kararı olmadan zanlı durumunda ve herkes ‘acaba benim veya bir yakınımın geçmişte bir ilişkisi oldu mu’ diye kendini sorguluyor. gazete abonesi olan, banka havalesi yapan, salt ucuz diye çocuğunu okul veya dershaneye gönderen, devletin şimdi terörist ama bir zamanlar güzel insanlar diye yüceltip övdüğü kişiler ve kurumları ile okuluyla, dershanesi ile işi olan, şirketlerine mal satan, iş yapan herkes korku içinde.)

» Darbe başarılı olsaydı, Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden eleştiren, sorgulayan kişiler için soruşturmalar, tutuklamalar yapılacak. İnsanlar sosyal medyada paylaşım yapmaya bile korkacaktı.
(Yüzlerce kişi sosyal medya paylaşımları nedeniyle işten çıkarıldı, gözaltına alındı ve mahkemeye verildi. insanların bir bölümü sosyal medya hesaplarını kapattı, bir bölümü eski paylaşımlarını silme derdine düştü.)

» Darbe başarılı olsaydı, belki de AKP’yi, CHP’yi, MHP’yi seven, gönül veren veya geçmişte ilişkisi olan herkes potansiyel zanlı olacak, ileri gelenler, ismi öne çıkanlar suçlu muamelesi görecek, kendilerinden vebalı gibi kaçılacak, herkes geçmişi inkar etmeye çalışacak, ne kadar AKP’li, CHP’li, MHP’li olmadığını ispatlamaya çalışacaktı.
(Binlerce kişi sosyal medya ve gazetelerde günah çıkarıyor, ilanlar veriyor, herkes bu darbecilerle ne kadar uzak olduğunu ispatlamaya çalışıyor.)

»Darbe başarılı olsaydı, birçok kişi darbecilere yaranmak, makam için, koltuğunu korumak için veya kendini kurtarmak için, rakibini, arkadaşını, meslektaşını, komşusunu ihbar edecek ve bir ispiyon psikozu yaşanacaktı.
(Bir hafta içinde yüzbinlerce ihbar, suçlama dilekçesi, maili, sosyal medya mesajı yayınlandı. sosyal medyada ihbar siteleri kuruldu. ülkenin bir yarısı diğer yarısını, öbür diğer yarısı öteki yarısını darbeci olmakla suçlayarak ihbar etti. binlerce insan şimdi darbeci olmadığını ve desteklemediğini ispatlamaya, bunun için torpil aramaya, araya insan koymaya çalışıyor.)

» Darbe başarılı olsaydı, birçok gazete ve dergi kapatılır, gazeteciler gözaltına alınır ve tutuklanırdı
(Bir hafta içinde onlarca gazete, tv, dergi kapatıldı, lisansı iptal edildi. onlarca gazeteci gözaltına alındı, bazıları tutuklandı.)

» Darbe başarılı olsaydı, toplumsal korku ve gelecek endişesi yaşanacaktı.
(Bu hain girişimin ilk 3-4 günü toplumsal birliktelik umut verdi, sevindirdi. ancak iktidarın hızla süreci kendine yontma kuşkusu, ohal ilanı ile fırsatçılık endişesi ve sonuç olarak darbecileri tasfiye ediyorum kisvesi ile muhalifleri de tasfiye etme süreci korku ve gelecek endişesi yaratıyor. bu birliktelik ve bahar havası sanırım başkanlık dayatması ile zora girecek.)

» Darbeciler başarılı olsaydı, idam cezasını getirecek ve muhalifleri asmak için mahkemeleri kuracaklardı.
(İlk günden itibaren olayın öfkesi ve nefretiyle canı yanan insanlar “idam isteriz” diye sokaklarda. hükümet, türkiye’yi uluslararası alanda ve ekonomik olarak zora sokacak ve tartışılması bile evrensel değerlere karşı olan idamı getireceğini ima ediyor. kaldı ki, idamı getirseler bile uygulamayacaklarını bildikleri halde popülist goygoyculuğu devam ediyor.)

» Darbeciler başarılı olsaydı, insanlar konuşmaya, yazmaya, fikirlerini açıklamaya, eleştirmeye korkacaklardı.
(Bir haftadır birçok insan sus pus, sosyal medyada börtü böcek paylaşıyor veya devamlı iktidarın hoşuna gidecek paylaşımlar ile göze girmeye, en azından zan altında kalmamaya çalışıyor.)

» Darbeciler başarılı olsaydı, dolar yükselir, turizm sekteye uğrardı.
(Dolar 3 TL'yi geçti, turizm için yorum sizin...)

» Darbeciler başarılı olsaydı, Batı dünyası ile ilişkilerimiz gerilir, sıkıntı yaşardık.
(Hiç yorum yapmayayım, özellikle ohal ile yapılan uygulamalar sonrası yaşananlar için dil bilenler yurtdışı yayınlarına bir göz atabilir.)

Daha yazılacak çok şey var ama... Canınızı sıkmak istemem...

Demem o ki;
İyi ki darbe girişimi başarılı olmadı, iyi ki darbeciler amaçlarına ulaşamadı...

Yoksa halimiz nice olurdu?

Çok şükür... Halimiz güllük gülistan...

Endişe yok(!) korku yok(!)

Kaynak: Birgun.net