Haber Merkezi

Bu yıl İtalya'daki 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Cenova'ydı. İtalya'nın üç büyük sendika konfederasyonu kutlamalar için Cenova'da ortak bir miting düzenledi. İtalya'nın en önemli devrimci işçi sendikası CGIL Başkanı Susanna Camusso kürsüdeki konuşmasının son bölümünü Türkiye'ye ayırdı.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında mülteciler üzerinden varılan geri iade anlaşmasından memnun olmadıklarını ifade eden Camusso, mültecilerin ülkelerine gönderilirken içinde bulundukları şartlara bakılmadığını ve bu fikre karşı olduklarını söyledi.

Türkiye'deki baskı ve engellemelere de değinen sendika başkanı, ifade, basın özgürlüğü ve Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılması üzerinden Türkiye'yi eleştirdi.

Camusso'nun Türkiye'yle ilgili konuşması şöyle:

'DUVARLAR YÜKSELDİĞİNDE SAVAŞLAR ARTAR'

"... (göçmen krizi nedeniyle) mezarlığa dönen Akdeniz gerçeği karşısında biz Avrupa sendikalarının da öncüsü olmak istiyoruz. Duvarlara ve dikenli tellere hayır. Dünyanın çeşitli yerlerine iş aramak için göç etmiş milyonlarca İtalyan'ı hatırlamamız gerek. Ve duvarlar yükseldiğinde savaşların arttığı barışın gelmediğini de hatırlamalıyız. 1 Mayıs vesilesiyle de iş yaşamında meydana gelen iyileşmelerin barış, demokrasi ve özgürlük ortamında mümkün olduğunu hatırlayalım. Sahip olduğumuz ama gerçekleştiğini görmediğimiz bu düşü savunmaya devam edeceğiz.

TAKSİM'İN 1 MAYIS'A KAPATILMASINA DA DEĞİNDİ

Avrupa'ya ve kendi hükümetimize diyoruz ki Türkiye'yle yapılan anlaşmadan memnun değiliz. Mültecilerin içinde bulundukları şartlara bakmadan ülkelerine geri dönüşlerini finanse etme fikrine karşıyız. O ülkede bugün 1 Mayısı kutlayamayacaklarını çünkü yasaklandığını ve polis tarafından engellendiğini unutmayalım. 1 Mayıs tüm dünyadaki emekçiler için bir gösteri hakkıdır. Herşeyden önce sendikal hakların önüne haber alma hakkını, ifade hürriyetini ve demokrasiyi koymalıyız. Kendi kendisini kapatan bir Avrupa'nın egoizminin kurbanı olmamalıyız.

Kaynak: Birgun.net