BirGün/Ankara

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, son dönemde artış gösteren çocuk istismarlarının nedenlerini Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Toğrul, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Çocuk istismarının önlenmesinde en önemli sorumluluk hükümete düşmektedir ve hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. Çocuk istismarı toplumun her kesimini etkileyen sosyal ve toplumsal bir sorundur. Çocuk istismarı vakalarının pek çoğu ile ilgili başvuru yapılmadığı düşünüldüğünde rakamların çok daha yüksek olduğu düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

Son aylarda, Karaman’da, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne ait yurtlarda kalan 9-10 yaşlarındaki çocukların, yine bu yurtlarda kaldığı iddia edilen sözde ‘gönüllü’ bir öğretmenin cinsel saldırısına maruz kaldıklarının kamuoyunda genişçe yer bulduğunu hatırlatan Toğrul, Maraş’ta bir tarikata ait Hamidiye Yurdu Sosyal Tesisleri’nde de 4 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını vurguladı.

Bir tarikata ait vakfın işlettiği Hamidiye Yurdu Sosyal Tesissinde 4 çocuğa yönelik cinsel istismarın sorumlusunun kim olduğunu soran Toğrul, önergesinde Başbakan Yıldırım’a şu soruları sordu:

"Bu kurum çocuk istismarına neden göz yummaktadır? Türkiye genelinde hangi yurtlarda çocuk istismarı yaşanmaktadır? Bu yurtlarda sayısız çocuk neden cinsel istismar kurbanı olmaktadır? Cinsel suçların önlenmesi için kamu ve vakıf gibi kurumlarda ve denetimli serbestlik bürolarında çalışan uzmanlaşmış nitelikli psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve sağlık çalışanı sayısının artırılması, rehabilitasyon ünitelerinin alt yapı ve personel bakımından yeterli duruma getirilmesi yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Bu tür olaylarda çocuk odaklı ve çocuğun yararını gözeten etkili soruşturma ve kovuşturma yürütülmekte midir? Çocuk istismarına karşı önleme, tespit, takip ve kontrol mekanizması var mıdır? Var olan mevcut yasalar çocuk istismarını engellenmekte midir? Çocuklarla temas halinde çalışan görevlilerin belirlenmesi, eğitilmesi ve bilinçlendirmesine yönelik bir çalışmalarınız var mıdır? Taraf olduğunuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin yükümlüklerini yeterince yerine getiriliyor mu? Bakanlığınızın, cinsel suçların önlenmesine hizmet edecek cinsel suçlarla ilgili kamu duyarlılığının arttırılması, mağdurun adalet sistemine erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaları nelerdir? Aile ve çocuğun korunması ve oluşan travmanın en az zararla atlatılması için uygulanacak yöntem ve tedbiriniz nedir? Son dönemlerde Türkiye’de kaç çocuk cinsel istimara uğramıştır? Bu çocuklar nerede ve kimler tarafından istismara uğramıştır? Cinsel istismar olayından dolayı kaç kişi ceza almıştır? Bu olaya sebep olan şahıslar kaç kişi “hafifletici sebepten” tahliye edilmiş veya ceza indirimi almıştır?”

Kaynak: Birgun.net