HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]


Kentin sağlık sorunlarının görüşülüp çözüm arandığı, Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde oluşturulan ve üyeleri arasında vali yardımcısı, il sağlık müdürü, halk sağlığı müdürü ve kamu hastaneleri il genel sekreteri gibi kamu temsilcilerinin yer aldığı Antep Halk Sağlığı Kurulu, tüm ülkede büyük travma yaratan çocuk istismarlarını görüşme önerisini kabul etmedi. Antep’te son dönemde ortaya çıkan “Suriyeli çocukların cinsel istismara uğraması” olaylarının araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi istemi Halk Sağlığı Kurulu’nun gündemine gelemedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na bağlı (AFAD) çadır kentlerde kalan Suriyeli 30 çocuğun Nizip’te, 5 çocuğun ise Islahiye’de istismara uğradığının ortaya çıkmasından haftalar önce çadır kentleri ziyaret eden Antep-Kilis Tabip Odası, yürüme çağına gelmemiş 1-2 yaşındaki çocukların cinsel istismara uğradığını, aile içi istismarın yaygınlaştığını, çocuk yaşta Suriyelilerin ‘kuma’ olduğunu ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların arttığını tespit etti. İncelemeleri ile ilgili bir rapor da hazırlayan Tabip Odası, İl Halk Sağlığı Kurulu’ndan konunun araştırılmasını ve önleyici çalışmaların yapılmasını istedi. 25 Nisan’da İl Halk Sağlığı Kurulu’na başvuran Antep Kilis Tabip Odası’nın bu isteği, “Gerek yok” denilerek reddedildi ve Mayıs ayı toplantısının gündemine alınmadı.

Antep Tabip Odası’nın önerisinin kabul edilmemesinin ardından, Antep’teki Nizip Çadır Kenti’nde 30, İslahiye’de ise 5 çocuğun cinsel istismara uğradığının duyulması ile sarsıldı. Üç ay sonra da Suriyeli 9 aylık bir bebek, tarlada çalışmaya giden ailesinin bıraktığı çadırda cinsel istismara uğradı.

‘İstismarlar devam ediyor’

İl Sağlık Kurulu’na yaptıkları önerilerin “Gerek yok” denilerek reddedilmesinin ağır bir karar olduğunu ifade eden Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, başvurulan kuruluşlardan, “Ciddi bir sorun yok” yanıtı aldıklarını belirtti.

Kaynak: Birgun.net