Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili dava başladı. "İhmalli davranışla kasten öldürme ve görevi kötüye kullanmak" iddiasiyla yargılanan İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, hakim karşısına çıktı.

Hrant Dink davasında savunma yapan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, "17 Şubat 2006 tarihinde, Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürmek istediğini Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığına resmî yazıyla bildirdim. Resmî yazıdan bir gün önce 16 Şubat'ta da İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'i telefon ile bizzat aradım. Yasin Hayal'in dediğini yapan bir kişi olduğunu, bu nedenle Hrant Dink'in korumaya alınması gerektiğini söyledim. 28 Haziran 2006 tarihinde Valilik onayıyla Trabzon istihbarat Şube Müdürlüğünden başka bir birimde görevlendirildim. 30 Haziran 2006 itibariyle de ilişiğimi kestim. Daha sonra Afyon İstihbarat Şube Müdürü olarak atandım. Ben Trabzon'dan ayrıldıktan 7 ay sonra cinayet gerçekleşti" dedi.

Engin Dinç, "Benim sizin huzurunuzda bulunmamam gerektiğini, burada sanık olmamam gerektiğini düşünüyorum " dedi. Engin Dinç, Hrant Dink davasında, ihmali davranışla adam öldürmek ve görevini kötüye kullanmak suçundan tutuksuz yargılanıyor.

Dink cinayetinden 7 ay once trabzondan ayrildigini belirten Engin Dinç, Trabzonda kalsaydik bu noktaya gelmeden gruba operasyon yapardik diye düsünüyorum'' dedi.

HRANT'IN ARKADAŞLARI: KATİLLERİN PEŞİNİ BIRAKMIYORUZ

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaların birleştirilmesinin ardından bugün 15'incisi yapılacak olan duruşma öncesi, "Hrant'ın Arkadaşları" da basın açıklaması yaptı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan, aralarında HDP Milletvekili Garo Paylan, gazeteciler Hayko Bağdat, Yetvart Danzikyan, Banu Güven'in de bulunduğu grup, "Hrant için adalet için" yazılı pankart açarak, "Biz bitti demeden bu dava bitmez" sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını gazeteci Banu Güven okudu. Hrant Dink cinayetinin üzerinden neredeyse 10 yıl geçtiğini ve bu davanın peşini bırakmayacaklarını belirten Güven, "Çünkü biliyoruz ki bu cinayetin karanlığını aydınlığa çıkardığımızda daha iyi bir ülkede yaşar hale geleceğiz. Bu toprakların yarını için katillerin peşini bırakmıyoruz" dedi.

Ankara'da geçen yıl barış için sokaklara dökülen binlerce kişiye yönelik düzenlenen bombalı saldırının yıl dönümü olduğunu dile getiren Güven, "Hrant Dink ile aynı yolu yürüyen ve tıpkı onun gibi hayatını kaybedenlerin anısının önünde saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu. ()

Kaynak: Birgun.net