SEVKAN UZEL

Şimdiye kadar sokağın gürültüsünden kaçınmak için kulaklarımıza yüksek seste müzik veren kulaklık takıyorduk. Fakat bunun önemli sakıncalarından biri, duymamız gereken sesleri de duyamaz duruma gelmemizdi. Artık müzik dinlemeden ve gerekli sesleri kaçırmadan da istemediğimiz seslerden kendimizi koruyabileceğiz.

Avustralya Curtin Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni kablosuz kulaklıklara IQbuds adı veriliyor. Artırılmış duyma teknolojisi sayesinde kullanıcılar duymak istemedikleri sesleri seçme şansına sahip. Bir konserde birisiyle konuşmaya çalıştığınızı düşünün. Eğer IQbuds kulaklıklarınız varsa, kısa süreliğine konserin sesini kısıp, rahatça iletişim sağlayabilirsiniz. Bu kulaklıklar Bluetooth aracılığıyla telefonunuza bağlanıyor ve kontrol paneli olarak bir uygulama kullanılıyor. Mobil cihaza bağlanması dolayısıyla, kulaklıkların tüm diğer Bluetooth aygıtlar gibi zil ve ıslık sesleri var.

Ortam sesini kısabilmek gibi büyülü bir güçlerinin olması dışında, diğer standart kulaklıkların tüm işlevlerini de yerine getirebiliyorlar. Gizemli yeteneklerinin ardında yatan teknoloji ise bir mikrofon aracılığıyla sesi alıp, istenmeyen sesi karşıt dalga üreterek iptal edebilmelerinden ileri geliyor.


Kaynak: Birgun.net