17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının kilit ismi Rıza Sarraf, ABD’de tutuklandı. Sarraf 19 Mart’ta Miami’de gözaltına alınmış, pazartesi günü Miami’de mahkemeye çıkarılmıştı. Hazırlanan 20 sayfalık iddianamede, Sarraf ve iki çalışanının ABD’yi dolandırmak, İran’a yönelik yaptırımları ihlal etmek ve kara para aklamak suçlarından 75’er yıl hapsi isteniyor.

Başsavcı Preet Bharara, Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin ve FBI New York Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez tarafından yapılan açıklamada; 33 yaşındaki İran ve Türkiye çift vatandaşı Rıza Sarraf, 29 yaşındaki İran vatandaşı Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki İran vatandaşı Hüseyin Necefzade’nin "ABD yaptırımlarıyla men edilmiş olan İran hükümeti ve diğer İran işletmeleri yararına yüzlerce milyon dolar değerinde para transferi yapmak, bu yasa dışı aktarımlar üzerinden elde edilen kazancı aklamak ve bu transferlerin içeriğini gizleyerek bir çok finans kurumu dolandırmak” suçu işlediği ileri sürüldü.

Açıklamada, “2010 ve 2015 arasında Sarraf, Cemşidi ve Necefzade, İran ticaret kuruluşlarının, İran hükümetinin ve İran hükümeti tarafından sahip olunan ya da yönetilen işletmelerin hesabına ve yararına uluslararası finansal transferler yürütmek için işbirliği yapmışlardır” denildi.

Kaynak: Birgun.net