ERSOY YAŞAR / [email protected]
Twitter: @ersysr
www.otosafari .com
www.youtube.com/otosafari

Motosiklet kullanıcılarının, bu fuarı önemsediğini ve takvimlerinde ayrı bir yeri olduğunu uzun süredir motosiklet kullandığım için biliyordum. Hatta, farklı şehirlerde yaşayan ve fuarı ziyaret etmek için İstanbul’a gelen hiç de azımsanmayacak sayıda motosiklet meraklısı olduğunu da söyleyebilirim. Ancak bu yıl, açılışın ilk saatlerinde, hafta arası olmasına rağmen, karşılaştığım kalabalıktan ötürü oldukça şaşırdım. Yerel kulüplerin, özellikle kadın sürücülerin fuara ilgisi yalnızca benim değil, firma yöneticilerinin de dikkatini çekmiş olacak ki her konuşmada özellikle bu konuya vurgu yapıldı. Trafik yoğunluğuna ve büyük şehirlerdeki park sorununa bir alternatif olmasının yanı sıra doğaya yakın bir yaşam tarzı olduğu için de motosiklet kullanımı her bütçede karşılık buluyor. Bu denli kapsamlı bir fuarı her detayı ile anlatmak elbette mümkün olamaz ama anahatları ile dikkatimi çeken başlıklardan söz etmeye çalışacağım.

Açılışta konuşan Messe Frankfurt Başkan Yardımcısı Michael Johannes, benimle aynı fikirde olacak ki fuarın portföylerindeki ilk motosiklet fuarı olmasından ve gördüğü ilgiden ötürü ayrıca önem taşıdığını belirtti. Birçok markanın yeni model ve ürünlerinin lansman toplantılarını gerçekleştirdiği fuar, Türkiye’de de farklı amaçlarla artan motosiklet kullanımını teşvik etmesi adına önem taşıyor. Fuar, yalnızca motosiklet üreticileri için değil, motosiklet yedek parça, donanım ve aksesuarları üretici ve satıcıları için de motosiklet kullanıcılarına ulaşmak için kritik bir mecra. Bu amaçla, MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği), BISED (Bisiklet Endüstrisi Derneği), MOTODER (Motosiklet Sanayicileri Derneği) gibi sektörün önde gelen dernekleri de fuarı destekliyor.

‘Orta segmente yönelme yaşanıyor’

Fuarın ilk lansman toplantısı Yamaha standında gerçekleşti. Marka, Eurosia Moto Bike Fuarı’nda uzun süredir merakla beklenen modellerinin tanıtımını yaptı. Markanın Satış ve Pazarlama Müdürü, aynı zamanda MOTED Başkanı Nihat Çadırcı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da fuara büyük bir katılımın olduğunu söyleyerek kullanıcı tercihlerinde değişim gözlendiğini ve 250cc gibi orta segment ürün gamına ve büyük hacimli motosikletlere doğru yönelme yaşandığını belirtti.

Yamaha, yeni modelleri MT-25, MT-10, XSR700 ABS, VMAX 60th Anniversary, XV950 Racer ABS, FJR1300AE ve X-Max 250 IRON MAX ABS ile bu yıl pazarda önemli büyüme yakalamayı hedefliyor.

13 yıl sonra geri döndü

Fuarda, Honda’nın 13 yıl sonra geri dönen Africa Twin efsanesi büyük ilgi gördü. ‘İstediğin yere git’ mottosu ile üretilen CRF1000L Africa Twin, paralel ikiz silindirli motoru ile hem yol hem de arazi koşullarında hafif yapılı, çevik şasili bir motor olarak pazara sunuluyor. Honda’nın diğer modelleri NC750X, NC750S, NC750D Integra, CBR500R ve CB500F de fuarda Honda standında yer aldı.

Tek kış enduro lastiği Türkiye’den

2011’den bugüne yerli üretim lastiklerle dünya lastik pazarında yer alan Anlas, kötü hava koşulları nedeniyle, motosikletini evde bırakmak zorunda kalan sürücüleri yolda tutmak fikri ile güvenli performans sunan ilk kış enduro lastiği Winter Grip Plus’ı üretti ve fuarda tanıtımını yaptı.

Motosikleti ile gelene pit stop

Fuar boyunca madeni yağ üreticisi Motul, girişte kurulan alanda motosikleti ile gelen ziyaretçilere servis hizmeti sundu. Stant alanında ise motosiklet bakım ürünlerinin yanı sıra motosiklet sürücülerine yönelik ürünler de kullanıcılarla buluşturuldu.

Vespa’nın 70’inci yılı

Fuarda, Piaggio Group’un Türkiye distribütörü Ferco Motor da bünyesinde bulundurduğu Vespa, Moto Guzzi, Aprilia ve Piaggio markalarının yeni modellerini motosiklet tutkunlarıyla buluşturdu. Bahar aylarında motosiklet kullanıcıları ile buluşacak yüksek tekerlek segmentindeki Piaggio Medley ve Vespa’nın 70’inci yılına özel olarak üretilen Vespa Settantesimo da markanın dikkat çeken modelleriydi. Piaggio Liberty ve Piaggio Wi-Bike ise büyük ilgi gördü.

Suzuki

Suzuki, fuarda scooter segmentindeki temsilcileri, Burgman 650ZA, Burgman 400ZA, Burgman 200/A, Address 110’un yanı sıra farklı Inazuma modelleri ve V-Strom 650/XT ABS, V-Strom 1000A, Intruder 1800 modellerini de motosiklet tutkunlarının beğenisine sundu. Hayabusa, GSX-R1000, GSX-R600, modelleri de Suzuki standında yer aldı. Alçak ve uzun yapılı tasarımı ile 200 cc hacmindeki Suzuki VanVan da Suzuki standındaydı.

Bajaj

Dünyanın en büyük 3’üncü motosiklet üreticisi olan Bajaj da fuara 5 yeni modeliyle katıldı. Bajaj markasının Pulsar NS 150, Pulsar AS 150, Pulsar RS 200 modellerinin yanı sıra yeni modeli Avenger 150 de fuarda ilk kez motosiklet severler ile buluştu. Dünya lansmanı Türkiye’de yapılan ve 16.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan dört tekerlekli motosiklet Qute modelleri de fuarın en çok ilgi gören modellerindendi.


Kaynak: Birgun.net