CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, resmi nüfusu 15 milyona yaklaşan İstanbul’da İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, raylı sistem ve şehir hatları vapurları ücretlerine yapılacak zamma ilişkin Bakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a sunulan önergenin gerekçesinde; İstanbul’da İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, raylı sistem ve şehir hatları vapurları ücretlerine 31 Ocak 2016′dan itibaren aylık kart tam 170 liradan 185 liraya, öğrenci kartı ise 77 liradan 80 liraya yükseleceği ve elektronik kart ilk biniş tam 2.30, öğrenci ise 1.15 liraya yükseltidi.


Önergede şu sorular yer aldı:

1. Bahsi geçen zam iddiası ve miktarı doğru mudur? Toplu taşıma ücretine yakın bir tarihte zam yapılacak mıdır?

2. Petrolün varil fiyatındaki ciddi düşüşe rağmen toplu ulaşıma ücretlerine hangi gerekçelerle zam yapılmaktadır?

3. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte vergi kesintileri, yeni yıl zamları ve enflasyon oranının beklentilerin üstünde olması gibi durumların maaşların alımgücünü azalttığı dikkate alınırsa, toplu ulaşım zammıyla birlikte yurttaşların “asgari sefaleti” sürdürülmek mi istenmiştir?

4. Kamu hizmetini gerçekleştirmesi beklenen bir kurumun kâr amacı gütmesi sosyal devlet olmanın bir gereği midir?

5. İstanbul’da toplu taşımaya son 3 yılda kaç defa ve hangi oranda zam yapılmıştır? Bu zamlar nasıl gerekçelendirilmiştir?

6. 2016 yılında İstanbul’da toplu taşıma için planlanan başka zam var mıdır? Varsa uygulama tarihi ve oranı nedir? Veya fiyata etki edecek başka bir uygulama planlanmakta mıdır?

CHA

Kaynak: Birgun.net