İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) CHP Meclis grubu, Düzce'deki kanalizasyon ve atık sularının Melen Çayı'na boşaltıldığı iddiaları ile ilgili önerge verdi. İBB Meclisi'nde konuyu gündeme getiren İBB CHP Meclis üyesi Seyitali Aydoğmuş, “Melen Çayı’ndan İstanbul’a gelen su ile yüz bile yıkanmaz.” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda CHP milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel’in 15 Milyon İstanbulluya su veren Melen Çayı’ndaki kirliliği; Düzce, Kaynaşlı ve Gölyaka Katı Atık Depolama Bertaraf Tesislerin ve Melen Çayı’na bırakılan kanalizasyon ve kirli su atıklarını yerinde araştırmaları ile ilgili ve vatandaşların sorun ve şikayetlerinin dinlendiği gezi ve incelemeleri İBB Meclis gündemine taşındı. Konuyu hazırladığı yazılı soru önergesi ile İBB Meclis toplantısında sözlü olarak okuyan CHP'li Seyitali Aydoğmuş, mahkemenin iptal kararına rağmen faaliyetine devam eden Düzce’deki katı atık bertaraf tesisinin İstanbulluların içme suyunu kirletmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Cihan'ın bildirdiğine göre, “Melen Çayı’ndan İstanbul’a gelen suyla yüz bile yıkanmaz.” diyen Aydoğmuş, “Düzce ilçelerinin kanalizasyon ve atık suları Melen Çayı'na boşaltılıyor! Çünkü, Düzce iline bağlı Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova ve Cumayeri ilçelerinde arıtma tesisi yok. Bu ilçelerin kanalizasyon ve atık suları ise hem çevredeki vatandaşlarımızın hem de İstanbul halkının sağlığını hiçe sayarcasına Melen Çayı'na boşaltılıyor. Gölkaya İlçesi'nde çöpler, İSKİ'nin ‘Çöp Dökülmesi Yasaktır’ tabelasının yanına dökülüyor. Kolibasili su klorlanarak yok edebilir. Fakat erimiş dışkı ve suya iyice karışmış idrarı ya da kanserojen sanayi atıkları nasıl yok edilecek?” ifadelerini kullandı.

Düzce’ye bağlı Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova ve Cumayeri’de arıtma tesisi olmadığını belirten Aydoğmuş, “Bu ilçelerin kanalizasyonu Melen Çayı’na boşaltılıyor. Göz göre göre İstanbulluların sağlığının tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz!” dedi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş’a seslenen Aydoğmuş, “İstanbullulara içirilen Melen Suyu'nun atıklarla kirletildiğinden habersiz mi? Yoksa İstanbulluların sağlığını tehdit eden böyle bir olayı görmezden gelmeyi mi tercih ediyor? İBB mahkemenin verdiği iptal kararına uymayı düşünüyor mu?” diye konuştu. (Cihan)

Kaynak: Birgun.net