CEREN ERCİH

Kıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki gün bir araya geldi. Kudüs’te önceki gün akşam saatlerinde gerçekleşen görüşmede Kıbrıs sorunu, doğal gaz ve enerji konusu masaya yatırıldı. İki liderin ortak açıklamasında Kıbrıs ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların, Kıbrıs sorunun çözümüyle halledilmesi, Doğu Akdeniz’de enerji alanının uluslararası meşruiyet çerçevesinde gelişmesi kolaylaştıracağına kuşku yoktur vurgusu yapıldı. İki liderin görüşmesi Rum basına da yansıdı.

Altihia’nın “Mesele Yok!.. Lefkoşa İstediği Teyitleri Aldı” başlıklı manşet haberine göre Netanyahu ve Anastasiadis’in basın karşısındaki açıklamalarında Rum Yönetimi’nin endişeleriyle ilgili somut bir şey söylememesine rağmen Rum heyetinden kaynaklar, çok memnun olduklarını ve İsrail’den istedikleri teyitleri aldıklarını açıkladı.

Basına verilen ortak açıklamada, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin aksine Kıbrıs sorununa somut bir atıf yapılmaksızın “meselenin çözümüne büyük ilgi” olduğu belirtildi. Ortak açıklamada ayrıca “İki lider, Kıbrıs ve Türkiye arasındaki meselelerin çözümünün, uluslararası hukuka uygun ilerleyecek çalışmaların geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıracağına ve bölgedeki istikrarı güçlendireceğine kuşku yoktur. Dolayısıyla İsrail bu meselenin çözümüne büyük ilgi gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın Afrodit ve Yishai yataklarının birlikte kullanımı konusunu da ele alarak ‘Eylül 2016’ya kadar 2 Enerji bakanının bu görüşmeleri tamamlamaya çalışacağı’ kaydedildi.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Tözün Tunalı ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Meclis Üyesi Murat Kanatlı, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in önceki akşam gerçekleştirdiği toplantıyı BirGün’e değerlendirdi. Tunalı, “Anastasiadis her zora girdiğinde Türkiye’ye gözdağı vermek için bunu yapıyor. Ancak yanılıyor, İsrail Türkiye olmadan bir adım atamayacağını görmüştür. Bu görüşme Anastasiadis’in zor da olduğunu gösteriyor bizlere” derken Murat Kanatlı emperyalist çıkarlara dikkat çekti. Bu görüşmenin fotoğrafın bütününü yansıtmadığını, oradaki gaza dair Lübnan’ın da iddiaları olduğunu hatırlatan Kanatlı, “Ortada çözülmemiş sorunlar var. İsrail gazının kolay kolay uluslararası ticari alana açılması zor gözüküyor. Türkiye buna reaksiyon göstereceğini söylemişti ve İsrail-Kıbrıs ortaklığında bir ilerleme olursa başka krizler çıkacaktır” dedi. Şu an bölgedeki güç dengelerinin ve pozisyonların belli olmadığını söyleyen Kanatlı, “Suriye’deki savaş belli bir noktaya gelmeden bu konuda kolay kolay pozisyon alınacağını düşünmüyoruz. Bu iş bölge haklarının başını daha çok ağrıtacaktır. Bu gaz emperyalist çıkarlar için bölgeye daha fazla kan ve savaş getirecek” dedi.

Kaynak: Birgun.net