Haaretz’de Anshel Pfeffer imzasıyla yayınlanan haberde, Kilis’teki Öncüpınar sınır kapısının Suriye tarafında bulunan Bab el Selam sınır kapısı yakınlarında İHH’nın bir mülteci kampı kurduğu belirtilerek, bunun Türkiye’nin Suriye topraklarında kurduğu ilk çadır kent olduğu ifade edildi.

Sputnik'in haberine göre, İHH’nın bağımsız bir örgüt olmasına rağmen Türk yetkililerle koordinasyon içinde Suriye sınırındaki faaliyetlerini yürüttüğünü kaydeden Haaretz, İHH yöneticilerinden Burak Karacaoğlu’nun “Sınıra 2-3 kilometre mesafede (Suriye tarafında) 15 bin sığınmacı için çadırlar kurduk. Onlara her gün ekmek, ilaç ve teçhizat getiriyoruz” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

'BİR SONRAKİ ADIM BELİRSİZ'

Türkiye hükümetinden Suriye’de kurulan çadır kentle ilgili resmi bir açıklama yapılmadığını belirten Haaretz, bu kampla Türkiye’nin sınırda bir tür tampon bölge oluşturmaya çalıştığını ifade ederek şunları yazdı:
“Bu çadır kampları kurulduktan sonra bir sonraki adımın ne olacağı belirsiz. Türk ordusu kampı koruma altına mı alacak? Bu durum Suriye ordusuyla çatışmalara yol açar mı? Suriye güçleri saldırırsa Türk hava Kuvvetleri olaya dahil olur mu? ABD öncülüpündeki NATO, müttefiki Türkiye Suriye topraklarında askeri bir çatışmaya dahil olursa ne yapacak? Bu sorulara henüz kimse bir yanıt vermedi, ancak İHH aracılığıyla Türkiye sahada yeni unsurlar inşa ediyor.”

Kaynak: Birgun.net