TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” sözleri siyaset gündeminin birinci sırasına yerleşti.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliğince (AYBİR) düzenlenen “Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa” başlıklı konferansta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmail Kahraman gündeme bomba gibi düşen “laiklik” çıkışında bulundu. Meclis başkanı Kahraman resmen “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” dedi. Kahraman’ın sözleri ortalığı karıştırdı.

CHP: LAİKLİK TOPLUMSAL BARIŞIN GÜVENCESİDİR

Meclis Başkanı’nın sözlerine ilk tepki CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu twitter’dan yaptığı açıklamada “CHP lideri Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman” dedi. Kılıçdaroğlu eleştirilerini bugünkü grup toplantısında da sürdürdü.

Kılıçdaroğlu “Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir. Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir demektir. Devlet etnik kimlik ve inanç konusunda kör olmalıdır. Devlet sen şu inançtansın, sen değilsin sana hizmet vermeyeceğim diyemez. hangi inançtan olursa olsun devlet eşit davranmak zorundadır. Laiklik toplumsal barışımızın en temel güvencesidir. Ben sayın Meclis Başkanı’na sormak isterim. Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor. Hâlâ mı ders almadın? Siyaset kurumu benim inancıma vatandaşımın inancına müdahale edemez. Laiklik o müdahaleye imkan vermeyen bir düzenlemedir. Laiklik eşitliğin de güvencesidir. Laiklik insan olmak, insana saygı duymaktır” diye konuştu.

HDP: TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım.” sözlerini eleştirerek, “Meclis Başkanı itiraf etti; takke düştü kel göründü. Din vurgusu yaparak hakimiyet ve hegemonya kurmak peşindeler. Çok dindar oldukları için mi çok dindar bir anayasa istiyorlar.? Meclis Başkanı ‘dindar devletiz, din eksenli anayasa yapılmalıdır’ diyor. Bu fütursuzluktur tam anlamıyla. İnsanların halkımızın dini yaşama duygusunu, düşüncesini istismar edilmesidir buö diye konuştu. Yüksekdağ Kilis’teki duruma yönelik ise “Savaştan siyasi rant devşiriyorlar. Kilis’e o füzeler atıldı mı, attırıldı mı, düştü mü?” dedi.

İsmail Kahraman’ın sözlerine kendi partisinden de tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı “AP’nin laiklik ile ilgili problemi yoktur” derken, Mehmet Ali Şahin ise “Biz bu sözlere katılamayız” dedi. İşte Meclis Başkanı’nın sözlerine AKP’den gelen ilk tepkiler.

BAHÇELİ: DOĞRU BİR DÜŞÜNCE OLMAMIŞTIR

MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni Anayasa’da laiklik olmamalı” sözleriyle ilgili “Anayasamıza göre seçimli bir Meclis Başkanımızın Anayasa’nın ilk dört maddeyi tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan Anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız, ama bu düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabulü olan ilk dört maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız. Doğru bir düşünce olmamıştır. Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türkiye’yi bir başka yere sürükleyebilecek, istismara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır” dedi.

Kaynak: Birgun.net