AKP'nin Şam'da namaz kılma hevesiyle dahil olduğu Suriye'deki iç savaşın kızışmasına paralel olarak çatışmalar Türkiye'ye sıçramaya devam ediyor. AKP hükümetinin desteğini alarak 'yeni Suriye komşumuz' haline gelen IŞİD ve Özgür Suriye Ordusu'nun hâkim olduğu bölgelerden ateşlenen iki roketatar mermisi yine Kilis'e düştü. Patlamalarda 16 kişi yaralanırken, yaşananlara isyan eden Kilis halkı Vali'yi istifaya çağırdı ve hükümeti protesto etti.

IŞİD hedeflerinden atıldığı belirlenen iki roket mermisi, Okçular Mahallesi'ndeki bir evin çatısı ile başka bir evin avlusuna isabet etti. Mermilerden birinin bir binanın çatısını delerek içeride patladığı, diğer roketin ise bir evin bahçe duvarında patladığı öğrenildi.

Üç aylık bebek yaralı
Hastaneye kaldırılan yaralıların sayısı kısa süre içinde 16’yı bulurken, aralarında üç aylık bir bebeğin de bulunduğu belirtildi. Yaralılardan 10’unun Türkiyeli, 6'sının Suriyeli olduğu kaydedildi. Yaralılardan 6'sının vücuduna şarapnel parçaları isabet etti. Diğerlerininse baygınlık veya sinir krizi geçirdiği açıklandı. Valilik, yaralıların hayati tehlikelerinin olmadığını kaydetti.

Protestoculara gözaltı!
Saldırının ardından toplanarak Valiliğe doğru yürüyüşe geçen yurttaşlar “Nerede bu devlet? Nerede başbakan!” diye isyan etti. Polis, gruptaki bazı kişileri gözaltına aldı. Hükümetin kentte güvenliğin sağlanacağına dair verdiği sözleri tutmadığını belirten yurttaşlar, kendilerini güvende hissetmediklerini ve korktuklarını belirtti. Daha önce de hükümeti protesto eden Kilisliler Valiliğe yürümüş, Valilik de toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin 30 gün süreyle yasaklandığını duyurmuştu.

Akdoğan'ın 100 metre yakınına düştü
Kentte yaşananlar üzerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bilgi almak üzere Kilis Valiliği'ni ziyaret etti. Valilikte toplantı sürerken akşam saatlerinde yine Suriye’den atılan roketatar mermileri Valilik binasına 100 metre uzaklıktaki Tekke Camisi'ne isabet etti. Patlamada, 1 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi yaralandı.

Kurulda görüşülecek
Toplantı sonrası açıklama yapan Akdoğan, yarın (bugün) Bakanlar Kurulu'nda Kilis'e düşen roketatar mermilerinin masaya yatırılacağını belirtti. Kurula, Kilis hakkında bir rapor sunacağını da bildiren Akdoğan, "Ayrıntılı olarak hem bu tedbirlerin ne olması gerektiğini hem de buradaki yaşananların, hassasiyetlerin neler olduğuna dair bir rapor sunacağım" dedi. Kilislilere sağduyu çağrısında bulunan Akdoğan, "Bu olaylardan sonra fevri davranmak, protestoya yeltenmek veya bunu birtakım çevrelerin kaşıması bu doğru bir şey değildir. Biz devlet olarak buradayız" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, gerekli tüm güvenlik önlemlerinin alınacağını vaat etmişti.
Kilis, geçen ocak ayından itibaren Suriye'nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden atılan 50'ye yakın merminin hedefi oldu. Bugüne kadar beşi Suriyeli 15 kişi yaşamını yitirdi, 40'ı aşkın kişi de yaralandı.

Kaynak: Birgun.net