HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

CHP Antep Milletvekili Akif Ekici, canlı bomba saldırısının IŞİD’in Menbiç’i kaybetmesi ve silahlı güçlerinin bir kısmını Karkamış’ın karşısındaki Cerablus’a göndermesinden hemen sonra gerçekleştiğine dikkati çekerek, “Komşu ülkedeki yangına benzinle gitmeye kimsenin hakkı yoktu. Acilen dış politikadaki uygulamalarımızı değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

CHP’li Ekici’nin açıklamaları şöyle: Geçen hafta IŞİD militanları konvoylar halinde Menbiç’ten Karkamış’ın karşısındaki Cerablus’a gitti ve ardından Antep’teki saldırı yaşandı. Yaşanılan olay tam bir vahşettir. İnsan olmayanların yaptığı bir saldırıdır bu. Bir insanın en mutlu gününde böyle bir saldırıyı düşünmek çok ağır. Saldırıyı herkes lanetliyor ancak iş lanetlemekle de bitmiyor. Rahmet okuyup günlük hayata dönmek, alışkanlık haline geldi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Oturup çaresini bulmak zorundayız. İktidar bunun çözümünü bulmalı. Yapılması gereken birçok şey var ama iktidar cephesinden herhangi bir adım atılmıyor. Son zamanlarda Antep çok değişti. İnsanlar aşırı huzursuzluklar yaşıyor. Kentin böyle bir yaşama layık olmadığını düşünüyoruz.

IŞİD Türkiye’nin her yerinde örgütlendi

IŞİD, Türkiye’nin her yerinde örgütlendi. Elbette sınır hattına yakınlığı nedeniyle Antep’te de ciddi bir örgütlenmeye gitti. IŞİD militanları, yıllardır ellerini kollarını sallayarak, yetkililerin gözü önünde faaliyet yürüttü. Sınır hattı uzunca bir süre kevgir gibiydi, girenin çıkanın hesabı yoktu. Dünya’nın her yerinden teröristler Antep’ten Suriye’ye geçtiler ve daha sonra yeniden Suriye’den Antep’e geçerek örgütlenmelerini sağladılar, katliamlara neden oldular. Hatay, Urfa, Antep ve Kilis hattını kullanarak örgütlenme ve militan akışı sağlandı. Şimdi IŞİD’in bazı militanları Karkamış’ın tam karşısına, Cerablus’a gönderildi. Sınırdan yapılan rahat geçişler son dönemde ne kadar azalsa da yine de endişeliyiz. Olması gereken gibi bir koruma yok. Militan geçişi hâlâ sağlanabilir.

Dış politikadaki yanlışlardan acilen dönülmeli

Durum bu aşamaya geldiyse yapılacak tek şey vardır. O da dış politikadaki yanlış uygulamalarımızı hararetle ve bir an önce değiştirmemiz. Neredeyse tüm dünya ülkeleriyle düşmanız. Aramızın iyi olduğu bir tane komşumuz yok denilebilir. Suriye ile zamanında bu problemi yaşamamızın ne gereği vardı? Başka bir ülkedeki yangına benzinle koşmamızın ne gereği vardı? Bu politikalar kimsenin haddine değildi ve şimdi yaşanan bunca ölümden ders çıkarılmalı, ‘yurtta barış dünyada barış’ politikasına geri dönülmeli.

Kaynak: Birgun.net