Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antep'teki terör saldırısında 51 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, canlı bombanın 12-14 yaşlarında olduğunu belirtti. Sabah saatlerinde de bir açıklama yapan Erdoğan, radikal İslamcı örgüt IŞİD’in saldırısına ‘Ezanlar susmayacak’ diye tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasını ziyaret ettikten sonra açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Antep’teki saldırıyla ilgili, "Dün (önceki gün) Gaziantep Şahinbey'de bir düğün merasimi esnasında 12-14 yaşlarında bir canlı bomba ya patladı ya da patlatıldı. Hastanelerde 69 yaralı var bunların 17'si ağır. 51 ölüm vakası var. Daha çok Siirtli ve Vanlı vatandaşlarımızın olduğu bir mahallede olay cereyan ediyor. Şu an itibariyle Valiliğimiz, emniyet teşkilatımız, vardıkları ilk kanaatler, bir DAİŞ eylemi olduğu istikametinde. Malum son dönemlerde Gaziantep'te DAİŞ'in böyle bir yapılanması veya yer bulma gayretleri söz konusuydu. Birçok yoğun operasyonlar yapıldı, yapılıyor. Şu anda tabii ki orada güvenlik güçlerimizin bu çalışmaları çok daha yoğun bir şekilde devam edecektir. Ölenlerin ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.

***

Demirtaş: Tesadüf değil

Antep’teki saldırının ardından Güney Afrika temaslarını iptal eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki HDP heyeti Diyarbakır’a geldi.

Demirtaş, uçakla geldiği Diyarbakır Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “KCK ateşkesi aralayacak bir açıklamada bulundu, Antep’te saldırı oldu” diyen Demirtaş, bunların tesadüf olmadığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım’a çağrıda bulunan HDP Eş Genel Başkanı, Suruç’tan başlayarak güvenlik zafiyetine ve istihbarat zafiyetine yol açan herkesle ilgili soruşturma açılması gerektiğini, Antep’te de büyük istihbarat zafiyeti olduğunu söyledi.

“En büyük intikam barıştır”

Demirtaş şunları söyledi: Yurttaşlara çağrımdır, bu barbarlardan, gözü dönmüşlerden alınabilecek en büyük intikam ülkeyi barışa götürmektir. Bundan daha büyük bir intikam olamaz. Bu alçaklara verilecek en büyük cevaptır. Acımızı ortaklaştıracak bir çalışma içinde olalım. Düğünlerimizi, taziyelerimizi, acılarımızı, cenazelerimizi bir yapalım, yürekleri bir yapalım” dedi. Siyasi partilere de çağrıda bulunan Demirtaş şöyle konuştu: “Siyasi parti liderlerine de mesajımızdır: Gelin taziyelerimizi bir yapalım. Senin, benim cenazem yok. Antep’te bulunan AKP, CHP, MHP milletvekillerine çağrımdır, gelin taziyede yan yana duralım. Acılarımızı birleştirelim, düğünümüzü kan gölüne çevirenlere karşı tek yürek olalım. Sonrası kolaydır. Çözülemeyecek sorun yoktur. Tüm taziyeler de düğünler de bizimdir.

'Duruşumuz bu olacak'

“Siyaseten birbirimizi eleştirebiliriz, zorlayabiliriz, ama bunu siyasi alan dışına taşımayalım. Bunun faturasını gençlere çocuklara ödetmeyelim. HDP olarak duruşumuz böyle olacaktır. Bunu sağlayabilirsek barış kolaydır. Zor olana tenezzül etmeyelim. Herkesi ortak taziyemize davet ediyorum.”

***

İstiklâl Savaşı benzetmesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından, “Gaziantep’in kardeşliğin, dayanışmanın ve istiklalin şehri olduğunu belirterek hain, menfur, vahşi saldırıyı lanetlediğini” söyledi. Kurtulmuş, paylaşımında, “Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hepimiz şunu bilmeli ve unutmamalıyız ki; Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ifade ettiği gibi bu bir ikinci İstiklal Savaşı’dır” ifadesini kullandı.

***

Saldırı hepimize yönelik!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antep’teki saldırının arkasındaki karanlık odakları, bu saldırıyı gerçekleştirenleri, planlayanları ve zihniyetlerini lanetlediklerini söyledi. Yazılı açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Saldırının hedefinde Kurtuluş Savaşımızın simge şehri Gaziantep, özelinde bütün Türkiye vardır. Halkımız yüksek dayanışma ruhu ile kendisine yönelen bütün tuzakları bir kere daha ezip geçecektir. Saldırının faili olan barbar yapı Cumhuriyetimize, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine düşmandır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net