Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nün araç ve personel eksikliği iddiasıyla IŞİD'e yönelik operasyonu 5 gün beklettiği ortaya çıktı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi’nde 26 Ekim 2015 günü IŞİD’in hücre evlerine yapılan operasyonda iki polis hayatını kaybetmiş, 7 IŞİD'li öldürülmüştü.

'nın haberine göre; operasyonun ardından 19 Kasım 2015 günü 155 polis imdat telefonuna IŞİD ile ilgili bir ihbar yapıldı. Polisi arayan ihbarcı, Diyarbakır’da polise karşı büyük bir saldırı hazırlığı olduğunu bildirdi.

Eylemi yapacak olan 11 IŞİD'linin isimlerini veren ihbarcı, bunların Bingöl’de oturduğunu, çok yakın bir tarihte Diyarbakır’da polislere karşı büyük bir eylem yapıp, Suriye’ye kaçacaklarını söyledi.

İhbarı kayıt altına alan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü araştırmasında, ihbarda adı geçenlerden 4’ünün parmak izlerinin, IŞİD’in üst düzey sorumlusu olduğu iddiasıyla 26 Ekim’de tutuklanan Nihat Turan’ın evinde çıktığı tespit edildi. Ardından ihbarla ilgili kayıtlar, Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Soruşturmayı yapan savcılık da, aynı gün Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak, ismi ve adresi verilen 11 kişinin yakalanmasını, ev ve işyerlerinin aranmasını istedi.

Bunun üzerine Bingöl Cumhuriyet Savcısı, 11 kişi için Sulh Ceza Hakimliği’nden arama, yakalama ve el koyma kararı aldı. Kararı aynı gün Bingöl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderen savcılık, polise saldırı düzenleyip Suriye’ye kaçacağı iddia edilen kişilerin yakalanmasını istedi.

Talimat üzerine Bingöl Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili, Özel Harekat Şube Müdür Vekili ve TEM görevlisi 3 polis tarafından bir tutanak tutularak, savcılığa gönderildi. İddiaya göre, tutanakta Diyarbakır’da 26 Ekim günü düzenlenen operasyonda öldürülen 7 kişinin Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi.

Bingöl’de yapılacak bir operasyonda silahlı ve bombalı çatışmanın meydana gelebileceği ifade edilen tutanakta, bunun akabinde toplumsal tepkinin doğabileceği ve bu durumda zayiat oluşabileceği belirtildi. Operasyonu yapacak Özel Harekat Şube Müdürlüğü personelinin sayıca yetersiz olması ve araç, gereç eksikliği bulunduğu kaydedilen tutanakta, bunun için Özel Harekat Daire Başkanlığı aracılığı ile diğer illerden takviye kuvvet ve teçhizat talep edileceği ve bunun zaman alacağı ifade edildi. Tutanakta bu nedenlerle operasyonun 23 Kasım günü gündüz saatlerinde yapılmasının uygun olacağı belirtildi.

Yazışmaların ardından 23 Kasım günü 11 şüpheliden 2’si Balıkesir’in Edremit ilçesinde, 9’u ise Bingöl’de yakalandı. Gözaltına alındıktan sonra ifadeleri alınan şüpheliler IŞİD ile bir bağlantılarının olmadığını söyledi. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan şüphelilerden 6’sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 5’i ise tutuklandı.

Kaynak: Birgun.net