Antep’te Valilik, Emniyet, Belediye ve Gaziantep Üniversitesi yetkilileri, basın çalışanlarına IŞİD haberleri yapmamalarını ve yapacak haberlerde de Antep ismini kullanmamalarını söyledi.Ayrıca Valilik Basın Danışmanının da üyesi olduğu bir Whatsapp grubu kurularak, gazetecilerden haberlerini haber merkezine geçmeden önce buradan onay almaları istendi.

HDP Antep milletvekili Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. bianet’e konuşan Gaziantep Sabah gazetesinden Nurgün Balcıoğlu, basın çalışanlarının toplantıya “belediye başkanlarıyla kentin sorunlarını tartışacağız” denilerek çağrıldığını ancak gazetecilere “Antep ile ilgili kötü bir şey yazarsanız şehre kimse gelmez, bizden mal almaz, hepimiz zarar ederiz” denildiğini anlattı.

"Şehirde olan kötü şeyleri duyurmayalım..."

Nurgün Balcıoğlu, 1 Haziran’da düzenlenen toplantıya Gaziantep Sabah gazetesinden bir muhabir gönderdiklerini söyledi ve yaşananları şöyle anlattı:

“Bize ‘Belediye başkanlarıyla bir basın toplantısı düzenleyeceğiz, kentin sorunlarını basınla tartışacağız’ diye bir davet geldi. Biz de bir arkadaşımızı gönderdik.Toplantıya gidince tüm gazeteciler şaşırmış; Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, Cumhuriyet Başsavcısı, Emniyet Müdürü, Gaziantep Üniversitesi Rektörü, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı’nın da oradaymış.

Gazetecilere şöyle şeyler söylenmiş: ‘Şehirde olan kötü şeyleri duyurmayalım, Gaziantep bir terör kentiymiş gibi bir imaj yaratmayalım’, ‘Hep patlama oldu, şurada IŞİD’ciler var, diye yazarsanız kimse gelmez, bizden mal almaz, kente turist gelmez’. Büyükşehir Belediye Başkanı 'İyi bir şey olunca az okura duyuruyorsunuz, kötü bir şey olunca çok okura duyuruyorsunuz' demiş; sanki iyi haberlerin üzerine 'okumayın' yazıyoruz... Üç saate yakın bir süre ne bir kamu yöneticisine, ne bir siyasetçiye yakışmayan konuşmalar yapmışlar. Kimse de sesini çıkartmamış.”

Valilik haberlere Whatsapp'ten onay veriyor

Balcıoğlu, bir de Whatsapp grubu kurulduğunu ancak kendisinin bu gruba katılmadığını söyledi.

“Bir de gazetecilere ‘Bir olayı duyduğunuzda yazmayın, mutlaka bize onu bildirin, doğrulatın, biz onay verelim. Bir Whatsapp grubu kuralım, Valilik basın danışmanı da orada olsun’ dediler. Gazetecilik zamanla yarışmaktır. Bilinen görünen şeyi size niye soralım. Haberi kaynağından doğrulatabiliriz ama her seferinde izin almak gibi bir durum doğuyor. O grup bir onay mekanizması haline getirilmiş. Ben gruba dahil olmak istemedim ama bildiğim kadarıyla kullanıyorlar.”

Kaynak: Birgun.net