DOĞU EROĞLU / [email protected]
@DoguEroglu

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 17 Kasım 2014’te verdiği iletişimin tespiti kararı uyarınca yapılan telefon dinlemelerine göre, IŞİD saflarında çatışan çatışanlar yaralandıklarında Kilis-Elbeyli üzerinden Antep’teki özel hastanelere götürülüyor. IŞİD’in Kilis-Elbeyli’de üslenmiş sınır emiri, Ebu Bekir mahlasıyla bilinen İlhami Balı’nın yaptığı ve takibe takılan telefon görüşmeleri, özel hastanelerdeki tedavilerin paraları, IŞİD Türkiye yapılanması tarafından karşılandığı, hatta IŞİD’in özel hastanelerdeki bağlantı kişileri ile örgütün yetkilileri arasında ödenecek meblağlar konusunda anlaşmazlık dahi yaşandığını gösteriyor. Görüşme tutanaklarında Balı’yla iletişim kuran ve hastane faturası pazarlığı yapan kişinin kullandığı telefon numarasının, Antep’teki 7 özel hastaneye danışmanlık hizmeti veren bir şirket adına kayıtlı olduğu görülüyor. Balı ve başka IŞİD yetkilileri arasındaki konuşmalarda, bir özel özel hastanenin ve ‘insani yardım derneği’ adı altında hizmet veren bir derneğin adı geçiyor.

Hastane faturasında indirim

Savaş ile İlhami Balı arasında tespiti yapılan ilk konuşmada, IŞİD’in hastaneye güncel borcu masaya yatırılıyor.

Savaş: 62 bin çıkardılar, 40 bin dolara indirdik biz hesabı.

İlhami Balı: 40 kaç abi?

Savaş: 48 bin dolar.

İlhami Balı: Bu ne abi, kaç tane hasta?

Savaş: Toplam 16 hasta.

İlhami Balı: Anladım abi, bu son mu?

Savaş: Düz yap da bitirelim ya, mesele değil. Üstünü ben tamamlarım buradan da...

İlhami Balı: Düz derken 40 bin mi 45 bin mi?

Savaş: Yok yok, 40 ya... Senin düzünü biliyoruz, senin düzün ne zaman 45 oldu?

Savaş isimli şahıs ya doktor ya da tıp sektöründen

Görüşmeye damga vuran bir başka konuysa, rahatsızlanan Balı’ya Savaş’ın verdiği tavsiyeler. Kolunda bir enfeksiyon bulunan Balı rahatsızlığıyla ilgili sorular soruyor. Semptomları öğrenen Savaş ise tıbbi tavsiyeler veriyor.

İlhami Balı: Böbrek acısını nasıl keseriz, hangi ilaç keser?

Savaş: Muskoril şey yapar, voltaren... Nasıl bir ağrı var?

İlhami Balı: Sancı var abi, bir de kusma var.

Savaş: Kusma iyi değil yalnız ya... Bana üç tüp kan gönder, ona göre bakalım. Ama hızlı gönder, alındıktan sonra yarım saat içinde gelsin.

BirGün’ün danıştığı uzmanlar, Savaş isimli şahsın bulgular ışığında üç tüp kanı hormon tetkiki, standart biyokimyasal analiz ve hemogram testi için istediğini belirtiyor. Alınacak kanı yarım saat içinde istemesiyse, kanın hızla laboratuvara teslim edilmemesi halinde analiz edilemez hale geleceğinin farkında olduğunu gösteriyor.

35 bin dolar daha

İlhami Balı ile Savaş, 25 Aralık 2014’te yeniden tedavi masraflarıyla ilgili görüşüyor. Daha önce 40 bin dolarda uzlaşan ikili, Savaş’ın yeni bir borç çıkartmasıyla yeniden pazarlığa girişiyor.

Savaş: Seninle konuştuğumuz döneme kadar yapılan işlerle ilgili ben ta 68 bin dolardan 40 bin dolara düşürmüştüm. Listesini de verdik; yapılan ameliyatlar, neler yapıldı, ne edildi, o da bir bedel tutuyor.

İlhami Balı: Biz senle konuştuktan sonra hasta geldi mi?

Savaş: Geldi, gelen hastalara ameliyatlar yapıldı. O mesela Muhammed Emin’e 32 bin liralık parça taktırdım. Doktorları falan düşerim ben. 48 bin dolar hesap çıkıyor, 35 bin dolar üstüne ne çıkarsa ben ödeyeceğim zaten.

İlhami Balı: Ben yine anlamadım, 40 binin üzerine biz 48 bin mi ödeyeceğiz?

Savaş: Yok, 35 bin ödeyeceksin kardeş.

Tedavi faturasını şişirmişler

Hastanenin IŞİD’e sunmadığı bir hizmet karşılığı borç çıkardığı düşünüldüğünden, IŞİD’in Türkiye’deki para kaynaklarını kontrol eden pek çok kişiden 27 ve 28 Aralık 2014’te İlhami Balı telefonlar alıyor. Yaralı cihatçıların tedavisi için ödenen yüksek meblağlar, başka bir aracı hakkında da ortaya çıkıyor. Balı’yı Mart 2015’te arayan bir IŞİD yetkilisi şüphelerini aktarıyor, Balı da bu şüpheleri doğrulayarak dolandırıldıklarını kabul ediyor ancak önlem aldıklarını ekliyor.

X erkek: Ben bunlardan şüphelendim. Biz bunlara “Fiyat ne, öğren gel ona göre halledelim” dedik, bu adam da bunları durmadan sıkıştırıyor. Bir de seni tanıyor bu adam. Bu dernekmiş herhalde.

İlhami Balı: Hıdır mı adı? Hıdır’sa ben o adamla görüşmek istemiyorum. Bu adam en son bizim buradaki şirketin hastalarının yanına gidiyordu. Sonra dolandırma olayından dolayı bıraktılar kendisini. Milleti kapıdan kovdu. 2 tane bacağı kopmuş olan, 5 adam gönderdim. Kapıdan kovdu. Şimdi kendisine hasta gitmiyor. Şirket kesti hasta göndermeyi bu dolandırmadan dolayı. Habire bizden para istiyor.

X erkek: Hatta, “Benim içeriden alacağım var” diyormuş.

İlhami Balı: Yok, bile niye görüşmüyor biliyor musun, biz kendisinin foyasını ortaya çıkardık ve kendisine hasta göndermemeye başladık. Biz bu işi yaptık diye mi bizle görüşmek istemiyor?

X erkek: Evet böyle bir fiyat var mı? Bu kadar pahalı m bu?

İlhami Balı: He, pahalı abi ama 20 bin Euro değil yani. “Normalde 60 bin, ben size 20 bine yaptıracağım” falan bilmem ne ayak yapıyor.

Dernek bağlantısı

İsmi bilinmeyen şahıs ile Balı arasında, yaralıların tedavisi için kendileriyle çalışan ancak dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle uzaklaştırılan şahısla ilgili bir dernek bağlantısı da konuşuluyor:

İlhami Balı: O adamların itimadı varsa o adamdan uzak dursunlar. Foyasını ortaya çıkardık diye bizi sevmiyor.

X erkek: Anladım kardeş, Hıdır mı ismi bunun?

İlhami Balı: He, Hıdır Ebu Ammar El Medeni. Derneğinin ismi neydi?

X erkek: İsmini unuttum.

İlhami Balı: Hayır ve Ensar Derneği.

7 özel hastaneye danışmanlık

Dinleme tutanaklarına göre, Savaş isimli şahıs tarafından kullanılan cep telefonu, M.I.S. Danışmanlık isimli, Ankara’da yer alan bir firma adına kayıtlı. Hastane yönetimi alanında çalışan şirket, kendi internet sitesine göre, Antep’teki 7 özel hastaneye “hizmet kalite standartları eğitim ve danışmanlığı” ile “hastane yapılandırma danışmanlık” hizmetleri sağlıyor. Ticaret Sicil Kayıtlarına göre, 22 Eylül 2014 tarihi itibarıyla şirketin tüm hisseleri Savaş Doğru’ya ait. Yani tutanaklardan isminin “Savaş” olduğu görülen, İlhami Balı’yla irtibatlı şahısla, Antep’teki 7 özel hastaneye danışmanlık hizmetleri veren şirketin sahibi aynı kişi olabilir. M.I.S. Danışmanlık firmasının hizmet verdiği hastanelerden biri olan Antep Özel Sevgi Hastanesi, Balı’yla bir başka IŞİD mensubu arasındaki bir konuşmada da zikrediliyor. Öte yandan M.I.S. Danışmanlık firmasının sahibi Savaş Doğru, Özel Sevgi Hastanesindeki sağlık çalışanlarına eğitim veren isimlerden biri. 28 Mart 2015’te kimliği belirlenemeyen biriyle konuşan Balı, cihatçıların Özel Sevgi Hastanesinde tedavi gördüğünü düşündüren ifadeler sarf ediyor:

İlhami Balı: Senin abi bir tane Azeri vardı ya, Sevgi Hastanesinde?

X erkek: He.

İlhami Balı: O dedi ki, “Ben kendi paramı ödeyeceğim.” Ben de sana dedim ki, “Götür bunu Sevgi Hastanesine kendi parasıyla ödeyecekmiş.” Sonra baktı masraflar çok olunca hemen, “Şirket bana bakmıyor...” Ben kendisiyle konuştum. “Ben kendi paramı ödeyeceğim demedin mi? Şimdi niye böyle söylüyorsun?” dedim.

Kaynak: Birgun.net