İstanbul Esenyurt’ta Fi Yapı’nın inşaatında bakımı yapılmayan asansörün yere çakılması sonucu can veren Yasin Bakır (19), Şakir Yaşar (21) ve Osman Yardımcı’nın (17) cenazeleri, dün memleketleri Ağrı’da gözyaşlarıyla toprağa verildi. Osman Yardımcı’nın SGK girişinin olayın yaşandığı gün yapıldığı ve işçinin çaycı olarak gösterildiği ortaya çıktı.
İşçilerin akrabası İsa Ağa Mahallesi Muhtarı Medeni Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin ekmek parası için İstanbul’a çalışmaya gittiğini söyledi. Üç işçinin de ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Demir, “Hayatını kaybeden üç çocuğumuzun da hayat güvenceleri yoktu. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İnşaatta yeterli önlem alınmadığı için bu acıları yaşıyoruz” dedi.

‘Kaçak çalışma’
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç da inşaatın mühürlü olduğuna ve kaçak çalışma yapıldığına dikkat çekti. MMO İstanbul Şubesi’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Kılıç, “Asansörün düştüğü bina, çalışma yapılmaması gereken bir bina” ifadelerini kullandı.

‘Aşırı yük doğru değil’
MMO İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey ise iş cinayetinin yaşandığı inşaatta ve asansörde yaptıkları inceleme sonucunda gerekli önlemlerin alınmadığını tespit ettiklerini belirtti. Asansörün Fİ Yapı’nın iddia ettiği gibi aşırı yükten değil, kontrolsüzlükten düştüğünü vurgulayan Güzey, şöyle devam etti:

“Yaptığımız incelemede sonucunda, asansörün 19-20 kat noktasında bağlantılarının koptuğu ve düştüğü anlaşıldı. Asansörde, otomatik fren sisteminin çalışmadığı belirlendi. Normalinden hızlı inmesi halinde asansörü kilitleyen ve havada sabitleyen, kendiliğinden çalışan fren sisteminin neden harekete geçmediği şimdilik bilinmiyor. Hem asansörün motorunda, hem de fren sisteminde haftalık yapılması gereken rutin bakımın yapılmadığı anlaşıldı. Asansörün iddia edildiği gibi aşırı yüklü olmadığı, hatta kapasitesinin altında yük taşıdığı gözlendi."

SGK girişi olay günü!
Güzey, SGK’den aldıkları bilgiye göre, iş cinayetinde yaşamını yitiren 17 yaşındaki Osman Yardımcı’nın işe girişinin olay günü yapıldığını ve SGK’ye kaydının ‘çaycı’ olarak gerçekleştirildiğini söyledi. “Asansörün bakımı haftada bir yapılmış olsa bu olay yaşanmayacaktı” diyen Güzey, inceleme sırasında bakımın nasıl yapıldığına ve işçilere eğitim verilip verilmediğine dair sorularına cevap verecek bir muhatap bulamadıklarını da ifade etti.

İnşaat-İş’ten Çalışma Bakanlığı’nda eylem
İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) Öğrenci Komisyonu üyeleri, İstanbul Kadıköy’de bulunan Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanlığı binasında eylem yaparak, Esenyurt’taki Fi Yapı inşaatında üç işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetini protesto etti. Binanın içinde “Dünyayı biz inşa ediyoruz, altında biz kalıyoruz” yazılı pankart açan 2 öğrenci gözaltı alındı.

Kaynak: Birgun.net