Aydın'ın Söke ilçesindeki Yenidoğan bölgesinde kurulu olan ve fason üretim yapan Ege 1 Özel Tekstil’de çalışan 60 işçi 3 gündür eylemde.

Evrensel'den Erdal İmrek'in haberine göre, Aydın'ın Söke ilçesindeki Yenidoğan bölgesinde kurulu olan ve fason üretim yapan Ege 1 Özel Tekstil’de çalışan 60 işçi, aylardır ücretlerini alamadıkları için 3 gündür fabrika önünde eylemde. LC Waikiki’ye üretim yapan Akar Tekstil’in kendi fabrikalarına verdiği işi yaptıktan sonra ücretleri ödenmeyen işçiler asıl çalıştıkları işyeri ile fason iş veren firmanın patronu arasında kaldı. Her iki patron da topu birbirine attı ve işçilerin ücretleri ödenmedi. Bunun üzerine ürettikleri mallara el koyan işçiler, “Ücretimizi ödemeden mallarınızı vermeyiz” diyerek direnişe başladı.

PATRONLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR, İŞÇİNİN ÜCRETİ ÖDENMİYOR

Evrensel'e konuşan işçilerden Turgay Aslan, bir buçuk senedir Özel Teksil’de fason üzerine çalıştıklarını belirterek, yıllardır ücretlerde sıkıntı yaşadıklarını, ücretlerinin geç ödendiğini ifade etti: “Bu kez iki aydır ücret alamadık. Akar Tekstil isimli İzmir’in en büyük tekstil firması bizim fabrikaya fason verdi. Bu firmanın patronu Orhan Akar. LC Waikiki’ye üretim yapıyor. Bize en son yaptırdığı ürünler de LC Waikiki’nin. Bizim çalıştığımız EGE 1 Özel Tekstil’in patronu Emel Özel’le anlaştılar biz de diktik. Ama ücretlerimizi alamadık. Akar Tekstil’in patronu Orhan Akar, “Ben sizin patronunuza 220 bin lira ödedim. Ben ödememi yaptım, siz paranızı patronunuz Emel Özel’den alacaksınız dedi. Emel Hanımla konuştuk. Şu gün dedi, bu gün dedi bizi oyaladı. İki ay oldu paramızı vermedi. Biz 3 gündür çalışmıyoruz, grevdeyiz. Kontağı kapattık, fabrika çalışmıyor” dedi.

İŞÇİLER ÜRETTİKLERİ MALLARA EL KOYDU

İş bırakmalarının ardından Akar Tekstil’in patronu Orhan Akar’ın kendileriyle görüşerek, “Sevkıyatım var yetişmesi lazım. Yoksa 900 bin lira yanacak. Sizden ricam malımı çıkarın, ben sizin ödemenizi yapacağım” dediğini aktaran işçi Turgay Aslan, “Biz de bunun üzerine kalkıp insanlık namına çalışmaya devam ettik. Mallarını çıkardık. O gün geldi dedi ki ‘Patronunuz Emel Özel’e verdim paranızı. Emel Özel’e sorduk, ‘bende para yok, madem size Orhan Akar söz verdi onunla halledin’ dedi. Topu birbirlerine attılar. Böyle olunca patronlar sözlerinde durmayınca biz de Orhan Akar için yaptığımız mallara el koyduk. Orhan Akar'la görüşüp, ‘Paramızı verin, biz de sizin mallarınızı verelim’ dedik” şeklinde konuştu.

HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ

Fabrikanın önündeki bekleyişleri sürerken, patronları Emel Özel’in geldiğini ve Perşembe günü saat 15.00’te saat ücretlerinin dağıtılacağını söylediğini belirten Turgay Aslan, “Biz gelip basının önünde bu açıklamayı yapmasını istedik ama yapmadı. Biz de malı vermedik. Sabaha kadar nöbet tuttuk. En son jandarmayı soktular devreye. Jandarma geldi. Biz Jandarma’ya, ‘Malı vermeyiz, biz haklıyız, hakkımızı istiyoruz’ dedik. Jandarma Akar Tekstil’in patronu Orhan Akar’la görüştü. ‘İşçilere söz vermişsiniz ama ücretlerini ödememişsiniz’ dediler. Herhangi bir müdahalesi olmadı bize Jandarmanın. Bayram öncesi hepimizi mağdru ettiler. Biz hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da buradan ayrılmayacağız. Patronun söz verdiği Perşembe gününe kadar bekleyeceğiz. Perşembe günü ne olur göreceğiz. Sözlerini tutmalarını, hakkımızı vermelrini istiyoruz” dedi.

BAZI İŞÇİLER SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYOR

Fabrikada sigortasız çalışan işçiler olduğunu, işçilerin, ‘bugün yapacağız, yarın yapacağız’ diye kandırıldığını söyleyen Turgay Aslan, “Biz burada 60 işçiyiz. Sendika yok. Bir kısmımız sigortalıyız, bir kısmımızın sigortası yok. Şu ana kadar belki 40 kişi işi bırakıp gitti. İçeride kalan paraları var alamadılar. Bazıları dava açtı” dedi. (Evrensel)

Kaynak: Birgun.net