BirGün /Ankara

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Termikel’de işçi tuvaletlerinin kapısına kartlı giriş sistemi kurulduğuna ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Bunun çalışanlara mobbing uygulanması anlamına gelip gelmediğini soran Yılmaz, “Bununla ilgili iş yerine herhangi bir işlem uygulanacak mıdır?” diye sordu.

Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Termikel’de fabrika yönetimi tarafından işçi tuvaletlerinin kapısına kartlı giriş sistemi kurulduğu iddialarının basına yansıdığını anımsatan Yılmaz, giriş sisteminin yanına asılan duyuruda günde 5 dakikadan fazla tuvalette kalan işçilerin ücretlerinden tuvalette kaldıkları süreye göre kesinti yapılacağının belirtildiğini hatırlattı.

“İşlem başlatıldı mı?”

Söz konusu fabrikayla ilgili iddialardan Çalışma Bakanlığı’nın bilgisi olup olmadığını soran Yılmaz, “Bakanlığınız ne zaman konu hakkında bilgi sahibi olmuştur? İddialar doğru ise Bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?” diye sordu. Yılmaz, fabrikada uygulamayla ilgili Bakanlığa ulaşan bir şikayet olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, şu soruları yöneltti:

Aynı firmanın daha önce de tuvaletlerin kapıları kilitlenerek, tuvalete giden işçilerin şeften tuvalet anahtarını istemesini zorunluluğu getirdiği iddiası doğru mudur? Doğru ise sözü edilen her iki uygulamanın çalışma hayatında ve/veya mevzuatta yeri var mıdır? Yok ise sözü edilen uygulama hakkında Bakanlığınızın işçiler lehine yaptığı/yapacağı işlem olacak mıdır? Söz konusu fabrika hakkında bakanlığınız tarafından yapılan denetim var mıdır? Var ise sonucu ne olmuştur? Tuvalet kapılarının kilitlenmesi ve kartlı sistem konulmasıyla personele “mobbing” uygulanmış olmuyor mu? Öyle ise personele uygulanan “mobbing” dolayısıyla iş yerine herhangi bir işlem uygulanmış mıdır, uygulanacak mıdır?”

Kaynak: Birgun.net