ZEYNEP KURAY
[email protected] / @zeynokuray

Sokağa çıkma yasağı ile başlayan operasyonların 6 ay sürmesinin ardından harabeye dönen Diyarbakır’ın Sur ilçesi için alınan ‘acele kamulaştırma kararı’na ilişkin tartışmalar sürerken, konuyla bağlantılı yeni gelişmeler de yaşanıyor. O gelişmeler den biri de, Sur’da iş adamlarının mülk satın almak için ev sahipleri ile pazarlığa giriştiği. Söz konusu ayrıntıyı BirGün’e aktaran Cemal Yılmaz Mahallesi’nin Muhtarı Koçero Tokdemir şöyle konuştu: “Ev sahipleri bize gelip bazı şahısların evlerini satın almak için pazarlık yaptığını ilettiler. Bunların müteahhit olup olmadığını henüz netleştiremedik. Ancak öyle bir gerçek var ki şimdiden evleri satın almak için dolaşmaya başlamışlar. Hiçbir mahallesinin malını peşkeş çektirmeye niyetimiz yok.” Mahallelerinde 7 bin kişinin çatışma zamanlarında zorunlu göç ettiğini belirten Tokdemir, “ İnsanlar üzerlerinde elbiseler dışında yanlarına hiçbir şey almadan, evlerinden çıktılar. Bu insanların evlerine geri dönmeleri için muhtarlar olarak elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Vali ve kaymakamla görüşme yaptık ancak olumlu bir sonuç elde edemedik“ diye konuştu.


Sur’dan elinizi çekin
“1990’lı yıllarda devlet terörüne maruz kaldık, köylerimizden zorunlu göç ettik. Şimdi farkı yok.” Diyen Tokmedir, 1991 yılında Çınar ilçesine bağlı Pınaroğlu Köyü’nün kolluk güçleri tarafından boşaltılmasıyla Cemal Yılmaz Mahallesi’ne yerleştiğini söyledi. Tokdemir şöyle devam etti: “Bu acele kamulaştırmayla birlikte büyük resme bakıldığında devletin bilinçli bir şekilde bu çatışma ortamını sağlayıp, burayı insansızlaştırmaya çalıştığı ortada. Sur halkı Toledo Moledo değil, kendi eski düzenlerini istiyor. Sık sık muhtarları Saray’da toplayıp boy gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetine, ‘Elinizi Sur’dan çekin’ diyorum.”

Karardan önce 300 ev yıkıldı
Sur için alınan ‘acele kamulaştırma kararı’na karşı, Sur’u Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’ni kurduklarını belirten Tokdemir, çatışmaların en az yaşandığı Cemal Yılmaz mahallesinde 300 evin içinde eşyalarla yıkıldığını ifade etti. Tokdemir şöyle devam etti: “Kaymakamlık tarafından biz muhtarlar olarak bir kereye mahsus sokaklarımızda hasar tespit gözlem için mahalleye girme izni verildiğinde yıkımın boyutunu gördük. Örneğin Alpaslan Lisesi’nin etrafını dümdüz etmişler, bizim mahallede Çukurlu adında çıkmaz bir sokak vardı. O çıkmaz sokağa kafalarına göre 50 metrelik bir yol yapmışlar ve sağlı, sollu evleri hep yıkmışlardı.”

Kaynak: Birgun.net