BURCU CANSU / [email protected]
@burcu_cansu

OHAL kapsamındaki ilk KHK'nin 4'üncü maddesinde yer alan "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen...." hükmü, kamu çalışanlarının iş güvencesini tehdit ediyor. Kıyımın son kurbanlarından Devlet Personel Başkanlığı uzmanı, KESK'e bağlı BES üyesi Macide Kaftancıoğlu, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden uzaklaştırıldı.

İlk KHK’deki ‘sınırsız’ denilebilecek yetki ile kamu çalışanları gerekçe gösterilmeden görevden uzaklaştırılmaya devam ediyor. Bunun son mağduru BES üyesi Macide Kaftancıoğlu oldu.

Kaftancıoğlu’na görevden uzaklaştırma yazısının tebliğinin ardından BirGün'e konuşan BES Genel Başkanı Fikret Aslan, ilk KHK'deki ‘sınırsız’ yetkilere dikkati çekti. KESK’in konuyla ilgili hukuki değerlendirmesine de işaret eden Aslan, şunları kaydetti:

“4'üncü maddede kamu görevlilerine ilişkin tedbirler düzenlenmiştir. Milli güvenliğe tehdit, terör örgütleriyle irtibatlı olma hususları diğer maddelerdeki gibi sayılmakla birlikte, diğer maddelerde yasa dışı unsurlarla olan bağın 'tespit edilmesi' ibaresi kullanılırken, kamu görevlileri ile ilgili olan maddede bu sınır daha da esnetilip genişletilerek 'irtibatı olduğu değerlendirilen' ifadesi kullanılmaktadır. Tespitin nasıl olacağı dahi şüpheli iken 'değerlendirmenin' ne düzeyde ve ne kıstas alınarak yapılacağı elbette tüm kamu görevlileri için çok büyük bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır."

‘Böyle hukuki düzenleme olmaz’

Aslan, "Çalıştığınız kurumda kimin Gülen Cemaati ile ilişkisi var, kimin yok, bilemezsiniz. Mesai arkadaşınıza selam verdiğiniz için dahi 'irtibatlı olduğu değerlendirilen' hükmü kapsamında hakkınızda soruşturma başlatılabilir. Yani KESK hukuk bürosunun da üzerinde durduğu gibi, kamuda çalışanlar statüleri ne olursa olsun yetkili amirin kararıyla ihraç edilebilecek ve bir daha kamuda görev alamayacaklar. Bir kamu görevlisinin hiçbir adli soruşturma geçirmeden, savunma hakkı verilmeden ve sadece OHAL süresince değil, ömür boyu meslekten ihracı düzenlemesi hukuki bir düzenleme olamaz."

Görevden uzaklaştırıldı

Üyeleri Kaftancıoğlu'na isnat edilen hiçbir suç olmadığına vurgu yapan Aslan, "Gelen yazıda ne Bakanlık oluru ne de bir gerekçe var" diye konuştu. Aslan, kararname ile savunma ve yürütmeyi durdurma isteminde bulunmanın da önüne geçildiğine dikkati çekerek, bunun telafisi güç hukuki hatalara yol açabileceğini söyledi.

Kaynak: Birgun.net