SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, İran’ın yolsuzluktan ötürü idam cezasına çarptırılan Babek Zencani’nin uluslararası bağlantılarıyla ilgili yaptırımlar için harekete geçebileceğini belirterek, “İran’ın girişimleri sonucu Sarraf’la ilgili yeni bir süreç gündeme gelebilir” dedi.

İranlı işadamı Babek Zencani’nin yargılandığı yolsuzluk davasında idam cezası almasının ardından, AKP’li dört eski bakanın Yüce Divan istemiyle TBMM’de soruşturulmalarına neden olan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun kilit isimlerinden işadamı Rıza Sarraf ile ilgili suçlamalar yeniden gündeme geldi.

TBMM’de 24’üncü dönemde dört eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan komisyonda görev yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, ulaştıkları bilgilerin Rıza Sarraf ve Babek Zencani ilişkisini ortaya koyduğunu belirterek, “Biliyoruz ki Babek Zencani, Rıza Sarraf’ın İran’daki patronu. Zencani’nin Türkiye’deki bazı siyasilerle bağlantıları olduğu da konuşuldu. Zencani eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a yakın bir isimdi. İran’da dengeler değişti ve Zencani idamla cezalandırıldı. Bizim insan hakları anlayışımıza göre idam cezası doğru değil ancak ortada hırsızlıktan ötürü verilmiş bir mahkumiyet var” dedi.

Manidar mı?

Aksünger, Zencani hakkında verilen kararın zamanlaması için de söyle konuştu: “Aslında bu mahkumiyet kararının zamanlaması da ilginç. İran’a ziyareti ve ‘tüm konularda mutabıkız’ açıklaması yapan Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki süreçte İran’la birlikte yürümekten söz ederken idam kararının verilmiş olması, ‘zamanlama manidar mı’ sorularını da akla getirdi tabii ki” diye konuştu.

“Bağlantılar için!’

Bu mahkumiyet kararının ardından İran’ın, Zencani’nin uluslararası bağlantılarıyla ilgili bazı yaptırımlar için harekete geçebileceğine dikkati çeken Aksünger şöyle devam etti:

“Dosyanın içi boşaltılarak verilmiş takipsizlik kararı, Rızza Sarraf ve bağlantılarıyla ilgili algıyı ortadan kaldırmadı. Uluslararası kamuoyunda Zencani’nin Sarraf’ın patronu olduğu algısı var ve aralarındaki bağlantıya ilişkin bilirkişi raporları da mevcut. Ancak bütün bunlara, hakkındaki iddialara rağmen AKP’li iki bakan Rıza Sarraf’a TİM’in düzenlediği törende ‘başarı’ ödülü vermek için birbirleriyle yarıştılar adeta.”

Zencani’nin Türkiye’deki şirketleri

İdam cezasına çarptırılan Babek Zencani’nin Türkiye’de de şirketleri bulunuyor. Zencani’nin ismi Rıza Sarraf ile sıklıkla anılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda da ikili arasında bir ilişkinin olduğu aktarılmıştı. Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla hazırlanan ve 8 Ağustos 2014’te tamamlanarak bakanlığa sunulan raporda Sarraf’ın sahibi olduğu Royal Denizcilik ve Kıymetli Madenler A.Ş’nin, 10 Mayıs 2012’de Bank Mellat’ın İstanbul Şubesi’nden Babek Zencani’nin şirketine 5 milyon 100 bin TL aktardığı ifade edilmişti. Raporda, Sarraf’a ait Ravanda Ltd’nin Zencani’ye ait SCT CO/SCT Banker isimli şirketlere 2012 yılı içinde 942 kilogram altın ihracatı yaptığına dikkat çekilerek “Yapılan tespitlerle Babek Zencani ve firmaları ile Rıza Sarraf ve firmaları arasında ticari ilişkiler olduğu görülmüştür” denilmişti.


Kaynak: Birgun.net