İran İslam Devleti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, varılan nükleer program anlaşmasıyla birlikte ülkesine olan yaptırımların kaldırılmasının ardından ilk Avrupa seyahati programı kapsamında İtalya’ya geldi. Ruhani’nin ana gündem maddelerinden biri, ülkesine yabancı yatırımlarını çekmek.

Hasan Ruhani, beraberindeki 5 bakanı ve ülkesinin önde gelen 120 işadamı ile birlikte öğleden önce başkent Roma’ya ulaştı.

'nın bildirdiğine göre, Ruhani ilk olarak, hem ikili görüşme hem de heyetlerin de katılacağı bir çalışma yemeği için İtalyan mevkidaşı Sergio Mattarella tarafından cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de kabul edildi.

1999 yılından bu yana ilk kez bu ülkeye gelen İran lideri olan Ruhani, akşam saatlerinde ise Başbakan Matteo Renzi ile bir görüşme gerçekleştirecek. Renzi ve Ruhani daha sonra tarihi kalıntıların bulunduğu Roma Forumu’na nazır bir terasta akşam yemeği yiyecek.

İki liderin daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. İtalyan liderlerin, uluslararası politika ve ekonomik meselelerin yanı sıra, İran’daki idam cezaları ve insan hakları konularını da gündemlerine aldıkları bildirildi.

İtalyan basını, Ruhani’nin hem cumhurbaşkanı hem de başbakanla yiyeceği yemek sırasında masaya şarap konulmayacağını yazdı.

PAPA’YI İRAN’A DAVET EDECEK

İran lideri, iki ülke arasındaki yatırımları artırmak amacıyla yarın düzenlenecek olan iş forumunda bir konuşma yapacak ve bunun ardından ise Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco ile Vatikan’da bir araya gelecek

Ruhani’nin, bu görüşme sırasında Papa’yı ülkesine davet edeceği öne sürülüyor.

İtalyan La Repubblica gazetesi dün buna ilişkin haberinde, Ermenistan’a da gitmeyi planlayan Papa’nın bu ziyaretini İran’la aynı zamanda yapabileceğini yazmıştı.

Gazete, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkiler halihazırda soğuk olsa da, Ankara hükümeti hala büyükelçisini geri çekmiş durumda olsa da, Vatikan Türkiye'yi rahatsız etmek istemiyor. Bu nedenle Papa, soykırımın 101'inci yıldönümüne denk gelen Nisan ayını es geçerek, Erivan'a ziyaretini Mayıs ve sonrasında gerçekleştirebilir” ifadelerini kullanmıştı.

FRANSA’YA GİDECEK

2 buçuk gün sürecek İtalya ziyareti Çarşamba sabahı son bulacak olan Ruhani, sabah erken saatlerde düzenleyeceği basın toplantısının ardından Fransa’nın başkenti Paris’e gitmek üzere bu ülkeden ayrılacak.
İran Cumhurbaşkanı’nın, Kasım ayında İtalya ve Fransa’ya birer ziyaret gerçekleştirmesi planlanmış, ancak Paris’teki terör saldırılarının ardından bu programı iptal edilmişti.

RUHANİ, İRAN’A YABANCI YATIRIMI ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR

Ruhani’nin İtalya ziyareti, stratejik olduğu kadar ekonomik bakımdan da önemli bulunuyor.
Söz konusu ziyaret kapsamında İran ve İtalya’nın gündeminde, özellikle Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler, uluslararası politika ve IŞİD terörü gibi konularının yanı sıra, ticari anlaşmalar da yer alıyor.
İtalyan ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore, 2013 yılındaki seçimler sırasında ülke ekonomisini yüzde 8 büyütme vaadi vermiş olan Ruhani’nin, bu amaca ulaşmak için yılda 30 ila 50 milyar dolar arasında yabancı yatırımı çekmesi gerektiğini yazdı.
İtalyan basını, İran ve İtalya arasında, İran’da yaptırımlar nedeniyle bakımsız kalan altyapının yenilenmesi, ulaşım ve inşaat sektörleri ile enerji ve petrol alanlarında 17 milyar euroya yakın anlaşmalar imzalanmasının beklendiğini duyurdu.
İran’ın Roma’daki büyükelçisi, bu ülkeye verdikleri önemi, “İtalya, bizim Avrupa’ya açılan kapımızdır” ifadeleriyle anlattı.

Kaynak: Birgun.net