Felluce'yi IŞİD'den temizlemek için başlatılan operasyon sürerken Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'den insan hakları uyarısı geldi. İbadi, operasyon sırasında sivilleri öldüren ve ihlallerde bulunan sanıklar hakkında tutuklama emri verdiğini açıkladı.

Devlet televizyonundan açıklama yapan İbadi, "İtiraf etmeliyim ki orada hatalar yapılıyor. Felluce operasyonlarına katılan güçlerimizin hepsi aynı tarzda değil" dedi.

Felluce'de sivilleri öldüren ve diğer ihlallerde bulunan sanıkların yakında adalete teslim edileceğini dile getiren İbadi, "Söz konusu ihlaller sistematik değil ancak bunlara karşı da susmayacağız ve kimsenin suçunu gizlemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Irak meclisinin en büyük Sünni grubu Irak Güçler Birliği Koalisyonu'ndan yapılan açıklamada da, Felluce halkına karşı kontrol dışı silahlı gruplarca öldürme ve kaçırma eylemlerinde bulunulduğu belirtildi.

Bu arada İbadi'nin Felluce operasyonlar komutanı Abdülvehap es-Saadi'yi görevden alarak yerine general Sami el-Aridi'yi görevlendirdiği iddia edildi.

Kaynak: Birgun.net