Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Nauru’da bir mülteci intihara teşebbüs ettiği için para cezasına çarptırıldı.

Nauru Savcılığı, önce intihara teşebbüs eden mülteci için iki aya kadar hapis cezası talep etti ancak mahkeme 136 euro para cezası verilmesine hükmetti.

NTV'nin haberine göre, Avustralya Yeşiller Partili Senatör Sarah Hanson-Young, “Bu insanı hasta ediyor. Nauru hükümeti yaşamını sona erdirmek isteyen bir mülteciyi intihara teşebbüsten mahkûm etti” açıklamasını yaptı.

Mülteciler için Doktorlar adlı örgütten Barri Phatarfod ise intihara teşebbüsü bir suç olarak kabul etmenin tamamen uygunsuz olduğunu kaydetti.

ABC kanalının haberine göre İranlı mülteci Sam Nemati, 8 yaşındaki kızıyla birlikte iki yıl boyunca Avustralya tarafından finanse edilen bir mülteci merkezinde kapalı tutuldu. Daha sonra başka bir yere yerleştirildi. Ancak kızı başka çocuklarla birlikte olabilsin diye habersiz bir şekilde yaşadığı evi değiştirince polisin onu götürmek istediği belirtildi.

Nemati, ne yapacağını şaşırınca intihara kalkıştı ve tedavisinden sonra dava açıldı.

Avustralya yasalarına göre, sığınmacı tekneleri Nauru ya da Papua Yeni Gine'deki merkezlere yönlendiriliyor. İltica başvuruları kabul edilse bile Avustralya'ya ayak basmalarına izin verilmiyor.

Kaynak: Birgun.net